Helyi közélet

2019.04.01. 08:18

Háromfelé szakadt a mezőcsáti család…

Mezőcsát, Miskolc - Nagy bajban van a mezőcsáti család. Apa és kisfia is daganatos betegséggel küzd.

Mezőcsát, Miskolc - Nagy bajban van a mezőcsáti család. Apa és kisfia is daganatos betegséggel küzd.

Bármennyire is nehéz, Sipos Diánának nagyon erősnek kell lennie ezekben a hetekben. Ugyanis nemcsak férje daganatos betegsége újult ki, de tízéves kisfiánál, Tominál is daganatos betegséget diagnosztizáltak.

Most a család tulajdonképpen háromfelé szakadt. Az édesapát, Sipos Tamást Budapesten kezelik, Tomit Miskolcon, a Gyermek Egészségügyi Központban (Diána éjjel-nappal vele van), a két kisebb gyerekre pedig a nagymama vigyáz Mezőcsáton.

Az édesanyát telefonon értük el. Hol bizakodva, hol sírva mesélte el történetüket.

Egy hatalmas púp

– A férjemnél 2017-ben diagnosztizáltak először rosszindulatú daganatot. Miskolcon műtötték meg, majd Budapestre került. Ott megállapították, hogy nincs szükség utókezelésre, de 3 havonta vissza kellett mennie kontrollra. Tavaly szeptemberben egyszer csak a kisfiam fején minden előzmény és fájdalom nélkül megjelent egy hatalmas púp. Nem gondoltunk először semmi rosszra, elvittük Tomit a gyermekorvoshoz. Ő azt mondta, nem lesz semmi gond, nem kell ezzel foglalkozni. De aztán a fiam nyaki nyirokcsomói is megduzzadtak. Kiharcoltunk egy ultrahangot, de akkor is azt mondták, nincs semmi baj, csak egy vírus, amit a kisfiam szervezete így reagál le. Novemberben azért mégis bejöttünk Miskolcra egy ismerős doktornőhöz, mert nem hagyott nyugodni a dolog. A púp kicsit lejjebb ment ugyan, de a kerülete nagyobb lett. Újabb ultrahang, majd december elején megműtötték Tomit. Levették a fejéről a daganatot. Annyi szerencsénk volt, hogy a koponyáját még nem érintette, viszont oldalirányba már el kezdett terjeszkedni a tumor. Január végén kiderült, a fiamnak nyirokcsomó-daganata van. Befeküdtünk a kórházba, és azóta folyamatosan kemoterápiás kezeléseket kap. Talán annyi szerencsénk volt a bajban, hogy időben fedezték fel a tumort, így a csontvelőt még nem érintette. Most az a cél, hogy ne is érintse. Hat hónap intenzív kemoterápia elején vagyunk. Utána pedig másfél éves gyógyszeres kezelés jön. Tomi magántanuló lett, hiszen a kemoterápia augusztusig tart – mondja Diána.

Ötcentis áttét

És mintha ennyi baj nem lenne elég, február végén, amikor a férje újabb kontrollra ment, kiderült, hogy a betegsége kiújult, és a nyirokcsomóban 5 centis áttét képződött.

– Tamásnál március 4-én kezdték el Budapesten a kemoterápiás kezelést, ami kilenc hétig tartott volna, de nem jutott el odáig, mert a hatodik kezelés után az intenzív osztályra került. Nekem a kórházban azt mondták, hogy a legyengült immunrendszere miatt a kemoterápia megtámadta a beleit. Nem biztattak semmi jóval. Én pedig szaladtam hozzá, és könyörögtem neki, hogy ne adja föl, mert szükségünk van rá.

Az utolsó szavakat Diána már sírva teszi hozzá. Várni kell kicsit, amíg újra megnyugszik. Szerencsére Tamás állapota javult, most már jobban van, kikerült az intenzív osztályról. Erősödnie kell, néhány hónapig, aztán az orvosok eldöntik, milyen kezeléssel folytatják tovább.

Miért minket?

– Tamást is nagyon megviselte lelkileg az a sok csapás, ami minket ért. Az ad neki erőt, hogy a családja várja őt. A középső kisfiunk 7 éves, a kicsi 2. Tamás nagyszerű családapa, nem iszik, nem dohányzik, soha nem költötte el a pénzt, csak értünk él. Nem értem, mégis miért minket büntet a sors – teszi fel a kérdést Diána, amit nyilván senki nem tud megválaszolni.

Elmeséli azt is, hogy beteg kisfia is olyan érzékeny lelkű, mint a férje.

– Mindent elmesélek neki a betegségéről, persze gyereknyelven. A kezelés 6. hetében kezdett kihullani a haja. Egyébként jól viseli a kemót, már túl van a harmincadikon. A kezelőorvosa azt mondta, hogy nagyon jól reagál a csontveleje, és 95 százalék a gyógyulási esélye. Szegénykém nagyon szeretne már kint focizni a jó levegőn. A tiszakeszi focicsapat leigazolt játékosa – sorolja az édesanya.

Hozzáfűzi: lelkileg már rég összeomlott volna, ha nem tudná, hogy most neki kell erősnek lennie, mert ő tartja a vállán a család terheit. Nagyon sokat segít neki az a rengeteg jó szó és pozitív energia, melyet a Zsófi-ReményVár Egyesület tagjai közvetítenek felé.


[related-post post_id="4169814"]

[related-post post_id="4135193"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában