Helyi közélet

2019.03.07. 19:00

Műtét után hazamehet

Miskolc - Gyors fejlődés a laparoszkópiás beavatkozásoknál a nőgyógyászatban is.

Miskolc - Gyors fejlődés a laparoszkópiás beavatkozásoknál a nőgyógyászatban is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház fiatal nőgyógyásza, dr. Csabai Tamás azt mondja, egyre több és egyre bonyolultabb műtéteket végeznek laparoszkópiás eljárással.

Kis nyílásokat vágnak

– A laparoszkópiás beavatkozás lényege, hogy nyílt műtétekhez képest nincs nagy vágás a hasfalon, hanem kis nyílásokat vágunk – mondja dr. Csabai Tamás. – Apró metszéseken keresztül „megyünk be” a hasüregbe, egy kis kamerát vezetünk be, és ennek segítségével operálunk a hasüregen belül. Attól függően, hogy milyen műtétről van szó, 3 vagy 4 vágást ejtünk. Körülbelül egy centiméteres metszésekről van szó.

Ezeket a műtéteket egyre gyakrabban alkalmazzák a nőgyógyászatban.

Nagyon széles a laparoszkópia tárháza a nőgyógyászatban – mondja dr. Csabai Tamás. – A leggyakoribb talán a diagnosztikus laparoszkópia, ha valaki meddőség miatt kerül hozzánk, akkor szükség van a petevezeték átfúvásos vizsgálatára, szükséges megtekinteni a hasüreget, a kismedencét. De ezen kívül nagyon sok nőgyógyászati betegség és kórkép van, amit ezzel az eljárással szoktunk operálni. Ilyenek például a petefészek-elváltozások, ciszták, jóindulatú petefészek-elváltozásoknak a műtétje.

Előzetes felmérés

Nem mindenki alkalmas azonban a laparoszkópiás műtétre.

– Ugyanúgy, mint minden más műtétnél, itt is van előzetes betegállapot-felmérés, amit aneszteziológus, altatóorvos végez – mondja dr. Csaba Tamás. – Minden műtét előtt kötelező altatóorvoshoz küldeni a beteget. Lehetnek olyan betegségek, amelyek laparoszkópiára alkalmatlanná tehetnek valakit. Ilyen például a súlyos légzőszervi betegség, vagy olyan krónikus betegség, ami miatt az altatóorvos nem javasolja.

Dr. Csabai Tamás elmondta, azt is tudni kell, hogy a laparoszkópiás műtétnél ahhoz, hogy a hasüregben dolgozni tudjanak, a hasüreg gázzal való feltöltése szükséges. Ilyenkor a rekeszizom fentebb emelkedik, és ha valakinek szív- és érrendszeri betegsége vagy súlyos légzőszervi problémája van, akkor nehezebb lehet a lélegeztetés. Mivel ez az altatóorvos dolga, mondhatja, hogy ezt nem vállalja. A laparoszkopiának ez az egyetlen hátránya, viszont ha valaki egészséges, akkor ez az eljárás nagyon előnyös a hasfeltárásos műtéttel szemben.

Két nap

Dr. Csabai Tamás egyebek mellett azt is elmondta, a laparoszkópiás műtét után gyorsabb lehet a gyógyulási idő. A beavatkozás után, ha nincs semmi gond, egy-két nap múlva vagy akár másnap haza is mehetnek a betegek. Míg egy hasfelnyitásos műtét után a betegek két nap után alig tudnak felkelni, a beteg 4-5 napot biztosan a kórházban tölt. A laparoszkópiánál a felépülési idő lényegesen rövidebb. Az esztétikai része is említésre méltó. Az apró metszések nagyon szépen gyógyulnak.

– A mi kórházunkban szerencsére minden eszköz a rendelkezésünkre áll, ami szükséges a laparoszkópiás beavatkozáshoz – mondja dr. Csabai Tamás. – Pedig elég drága az eszközpark. Kell egy laparoszkópos torony, amiben van egy kamera. Kell hozzá monitor, jobb esetben nem is egy, kell egy olyan berendezés, amivel a gázt juttatjuk a hasüregbe. Egy másik berendezés, amivel hasűri öblítést tudunk végezni, de speciális az eszközpark, a fogók, az ollók, csak laparoszkópos beavatkozáshoz gyártottat lehet használni. A nőgyógyászatunkon a legújabb, legmodernebb eszközök is megvannak. Például az ultrahangos vágóeszköz. Ezzel már méheltávolításokat is lehet végezni.

Bár maga a beavatkozás drágább a hagyományos műtéti eljárásnál, mégis gyorsan megtérül.

– Maga a műtét tényleg drágább, de ha azt nézzük, hogy a beteg sokkal hamarabb meggyógyul, rövidebb ideig van táppénzen, kevesebb időt tölt a kórházban, ezt már kimutatták, hogy gyorsan megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában