Helyi közélet

2019.03.18. 12:28

Kozma Attila: Ismerjék, szokják és szeressék

Miskolc - Széles a kínálat – nézzenek kortárs táncelőadásokat, tanuljanak hiphopot Miskolcon.

Miskolc - Széles a kínálat – nézzenek kortárs táncelőadásokat, tanuljanak hiphopot Miskolcon.

A szétterített legyezőhöz hasonlítja a Miskolci Balett kortárstánc kínálatát Kozma Attila, a társulat alapító vezetője. Figyelmet érdemlő programról számol be, amikor a műfajt népszerűsítő terveikről beszélgetünk.

Túl az általa rendezett János vitéz bemutatóján, új premierre készülve: a Miskolci Balett művészei a magyar táncszínház fontos alkotójával, Barta Dórával dolgozzák fel a Szentivánéji álom című Shakespeare-művet. Ezt a közönség az idei nemzetközi táncszínházi fesztivál, a Horizont zárónapján láthatja majd először.

Valódi érzéseket mozgat

A téma most mindenek előtt a János vitéz, amely műfaji meghatározása szerint mesebalett, de Petőfi Sándor elbeszélő költeményét olyan módon sikerült színre vinni, hogy bármely korosztály számára élvezetes élményt nyújthat. A részletekig kidolgozott előadás valódi érzéseket mozgat.

Kozma Attilától megtudom: kevés próbával készültek, a sok kötelezettséggel járó színházbeli társulati lét elfoglaltságai, a napi rutin mellett fontos szerep jut az inspirációnak: hogy legyen, ami izgatja az alkotó képzeletüket, akárcsak valami szokatlan tárgy használata. Mint a János vitézben a hangszerek és bábok kezelése, az élő beszéd, ahogyan Petőfi Sándornak a történetmesélés szempontjából fontos mondatai elhangzanak.

– A táncosok színpadi jelenléte igazán erős, az elő­adást, a szerepeket formálja az egymáshoz való viszonyuk – mondja Kozma Attila, aki az alkotói folyamatról elmondja: szerették volna, ha a gyerekeket kísérő szülők is élvezik az előadást, a gyerekeik érzései mellett a sajátjaikról is lehetőséget kapnak beszélni, ezért is törekedtek rá, hogy érzelemgazdagon mutassák be a mesebalettet.

– Ha azt szeretnénk, hogy a kicsik is járjanak színházba, hogy szokják és majd értsék is a tánc nyelvét, nem is lehet másként – teszi hozzá a koreográfus-rendező, és megosztja saját gyermekkori élményét: az ő életében is sokat jelentett a gyermeki érzéseire ható hasonló táncos-szöveges meseelőadás.

Nem magától értetődő

A beszélgetés arra terelődik, hogy a színházszerető és értő közönség nevelésében egészen sajátos helye van a táncszínházi formanyelvek megismerésének. Nem elegendő jó előadásokat készíteni, mert még a történetmesélő táncszínház befogadása sem magától értetődő.

– Ültem a múltkor az Álom luxuskivitelben előadásunkon, hallottam, amit a kamaszok mondtak: jó, jó, de miért nincs benne szöveg – osztja meg a fenti kijelentést is alátámasztó élményét Kozma Attila, aki azt is megfontolásra ajánlja: a táncszínház a világban rengetegféle utat keres és követ, ezért is lényeges a Miskolci Balett számára, hogy a saját produkcióik mellett minél többet villanthassanak fel ezekből a törekvésekből a helyi közönség számára, hogy ismerjék, szokják és szeressék a táncot.

Ilyen lehetőséget kínált az Imre Zoltán Programban való részvétel – a nagy hatású magyar koreográfusra emlékeztető országos sorozat tíz előadást hoz el Miskolcra, áprilisban még négyet, megmutatva: a hazai táncszínházi világot jellemzően meghatározó nagy koreográfus nemzedék mögött milyen új alkotók, milyen felfogásban dolgoznak.

A nemzetközi színtérre is figyel a Horizont – a fesztivál megálmodója és válogatója Kozma Attila, az idén április 24-e és 27-e között litván, görög, cseh, finn és horvát együtteseket hívott meg, a hazai előadások sorában pedig lesz Imre Zoltán-programos is.

A Horizont a tánc iránt eleve érdeklődő közönségnek is betekintést kínál, de alkalmas teljesen új közönség megszólítására is, hogy legyenek befogadók, az elő­adások által is kapcsolódhassanak magához a világhoz, együtt haladhassanak valami nagyobb egésszel – hívja fel rá a figyelmet Kozma Attila.

– Ez a műfaj nem könnyű – a logikára, az értelemre, az asszociáció készségére épít, mint minden kortárs művészet. Butaságnak tartottam volna, ha az előadásokat nem kíséri beszélgetés az alkotókkal. Ezt a gyakorlatot a magunk részéről már meghonosítottuk az Imre Zoltán Program előadásainak fogadásakor, és élünk majd vele a Horizont idején is – árulja el Kozma Attila.

Hiphop classic

A kortárstánc sajátos ajánlata ékelődik a Horizont előtti időbe: az Európában turnézó Fly Dance Company a Kamaraszínházban lép fel április 16-án, a klasszikus zenére hiphopoló társulat két napig még marad a városban, és ingyenes részvételi programban avatja be az érdeklődőket a saját tudásába.

ÉM-BA


Horizont: az idei már a harmadik

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A tánc határokon átívelő közös nyelv, a kortárs mozdulatművészet pedig a legizgalmasabb műfaj ma. Az április 24. és 27. között rendezendő fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett. Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett litván, görög, cseh, finn és horvát együttesek is bemutatkoznak.


A Horizont programja

Április 24.

Kamaraszínház

19:00: Airos Dance Theatre (Litvánia): A kiméra gyöngyei

Játékszín

20:30: Tzeni Argyriou (Görögország): Dr. Maybe Darling

Április 25.

Kamaraszínház

10:00 és 14:00: Barbora Latalova (Csehország): Állatok farsangja

Csarnok

19:00: Közép-Európa Táncszínház (Magyarország): Special Society

Játékszín

20:30: Alpo Aaltokoski Company (Finnország): Ali&Alpo

Április 26.

Kamaraszínház

17:00 – Győri Balett – Sebestyén Bálint + Gulyás Anna (Magyarország): Antigoné + Fekete kutya

Nagyszínház

19:00 – Zagreb Dance Company (Horvátország): Tartuffe: Egy színdarab színrevitele

Április 27.

Játékszín

19:00 – Miskolci Balett (Magyarország), Barta Dóra: Szentivánéji álom

Csarnok

20:30 – Mészáros Máté (Magyarország): United Space of Ambivalence


[related-post post_id="4163239"]

[related-post post_id="4115422"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában