Helyi közélet

2019.03.01. 12:15

Együtt, magunkért – Az ÉRTÜNK hálózat

Sajóvámos – ÉRTÜNK néven szerveződik hálózat, ezt jelentette be szerdán dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus.

Sajóvámos – ÉRTÜNK néven szerveződik hálózat, ezt jelentette be szerdán dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus.

Miért van szükség az ÉRTÜNK hálózatra, milyen okok hívják életre és milyen körülmények teszik lehetővé a működését – erre is válaszokkal szolgált a sajóvámosi Kossuth Közösségi Házban tartott fórum, amelyet havonta követnek majd újabb találkozások itt és a szervezők szándékai szerint más településeken is, hogy mind több helyen mutathassák fel a helyi értékeket.

Helyi értékek

A szerdai program szervezője Sajóvámos önkormányzata és a Furmann Dávid Társadalomkutató és Innovációs Központ volt. Szót kapott a település polgármestere – Váradi Lajos a helyi múltról és annak feldolgozásáról beszélt: a nyolcszáz évvel ezelőtti első írásos említést követő korokat monográfiában mutatják be, mellyel nyáron állnak a közönség elé.

A helyi értékek szerepeltek kiemelt helyen prof. dr. Torma András mondandójában is: a Miskolci Egyetem jelenlegi rektora az általa vezetett felsőoktatási intézményt ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, felvillantva azt a sokszínűséget, amelyet ez a tudásközpont megtestesít.

Ahogyan élni érdemes

Dr. Pankucsi Márta a Furmann Dávid Társadalomkutató és Innovációs Központ ügyvezetőjeként szólalt meg: a sajóvámosi székhelyű szervezetet a 27 éves korában elhunyt politológus fia emlékére, a helyi társadalmak kutatása céljából alapította, első ilyen munkájuk Újcsanáloson lesz.

Felidézte Hankiss Elemér tíz évvel ezelőtti sajóvámosi látogatását, amikor a neves társadalomtudós a településre rácsodálkozva arról beszélt: jó tudni, hogy vannak helyek, ahol az emberek úgy élnek, ahogyan élni érdemes. Dr. Pankucsi Márta kitért rá, értelmezésében mire van szükség ahhoz, hogy jó legyen az életünk. Egyebek között azt mondta: együtt tehetjük a legtöbbet magunkért, értünk. Hiteles értelmezésekre van szükség, amelyek segítenek eligazodni a felmérhető világban, hiteles emberek kellenek, akikkel együtt értelmezhetjük, vagy újraértelmezhetjük a világot. Fontosak a napi szükségletek megbeszélésén túli emberi kapcsolatok, a beszélgetések – szánjunk erre időt, hívta fel a figyelmet, az ÉRTÜNK hálózatot úgy is említve, mint mindennek a lehetséges keretét.

ÉM-BA


[related-post post_id="4157786"]

[related-post post_id="4152409"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában