Helyi közélet

2019.03.05. 09:55

A szívünkre is jobban vigyáz a megyei kórház

Miskolc – Hat új kardiológiai rendelő segít kiszűrni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Miskolc – Hat új kardiológiai rendelő segít kiszűrni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Hat új rendelővel és korszerű berendezésekkel bővült a kardiológiai szakellátás a megyei központi kórházban, ahol 70 millió forintos saját forrásból megvalósult beruházás révén bővült a kardiológiai ellátás.

Amikor – fél évvel ezelőtt – dr. Révész János lett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója, az első és legfontosabb teendőjének azt tekintette, hogy átnézze azoknak a kórházi osztályoknak a munkáját, amelyekről úgy ítélték meg, hogy valamilyen szempontból problémásak, illetve kiemelt népegészségügyi jelentőségűek.

Vezető halálok

„A sorban az egyik első a kardiológiai osztály volt – magyarázta a főigazgató. – Az ok pedig kézenfekvő, ebben a régióban, ahol élünk, a betegség okozta halálozásban a vezető halálokok a szív- és érrendszeri megbetegedések…”

A kardiológia átvizsgálása során azt állapították meg, hogy az osztály infrastrukturálisan jó állapotban van, és kifejezetten jó a személyi állománya.

„Ami igazán problémát jelentett, hogy a feladat nagyságához képest az osztály kapacitása kicsinek bizonyul – fogalmazott dr. Révész János. – Ezt úgy próbáltuk enyhíteni elsőként, hogy a nem szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos belgyógyászati feladatokat más szervezeti egységekhez helyeztünk át. Következő lépésként hat új, korszerű rendelőt alakítottunk ki a kardiológia számára. Ezek azok, amelyeket most átadunk a gyógyítók és a gyógyulni vágyók számára.

A főigazgató hozzátette, hogy idén folytatódik a folyamat, a szívkatéterezéshez szükséges gépeket teljes egészében lecserélik, és egy rendkívül modern katéteres labort alakítanak ki.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes megyei népesség körében a keringési rendszer betegségei miatt bekövetkező halálozások száma a legnagyobb: az összhalálozás felét teszi ki. A keringési rendszer betegségeinek népegészségügyi jelentőségét alátámasztja az is, hogy igen jelentős súllyal járulnak hozzá az itt élők korai halálozásához.

Magas kockázat

A magas vérnyomás és az agyérbetegségek miatti halálozások száma továbbra is a nők körében bizonyul magasabbnak. Az úgynevezett iszkémiás szívbetegségek haláloki csoportján belül a heveny szívizomelhalás miatt bekövetkező korai halálozások azonban változatlanul a férfiakat sújtják jobban.

A keringési betegségek döntő hányada a magas vérnyomás, agyérrendszeri betegségek és az említett iszkémiás szívbetegségek miatt következik be. Azért is kell kiemelten foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, mert mindhárom betegségcsoport az elkerülhető halálozások csoportjába tartozik a 0–74 éves korcsoportban.

A férfiak körében a betegségcsoportok okozta korai halálozás megyénk esetében hazai átlagot meghaladó értéket mutat. A nők körében inkább a megye északi valamint keleti és középső részén látható a hazai átlagot meghaladó halálozás.

Életmódváltás

Az iszkémiás szívbetegségek legfontosabb kockázati tényezői, mint a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás népegészségügyi beavatkozásokkal befolyásolhatók lennének. A megyei kórházban átadott új kardiológiai rendelők lehetővé teszik, hogy idejekorán felfedezzék a halálos betegséget, és elkezdődjék a kezelés.


[related-post post_id="4144305"]

[related-post post_id="4143049"]

[related-post post_id="4059744"]

[related-post post_id="3999826"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában