Helyi közélet

2019.02.13. 17:01

Scarabeus, S.T.A.B., majd STAB

Miskolc – A 90-es évek legendás zenekarai most (nem is annyira) új néven élednek újjá.

Miskolc – A 90-es évek legendás zenekarai most (nem is annyira) új néven élednek újjá.

Nem tévedünk, ha azt mondjuk, a 90-es években élte fénykorát Miskolcon a rock és a blues. Több zenekar, két tucatnál is több tehetséges zenész, hihetetlen klubélet, ez jellemezte a várost. Szinte minden este élőzene szólt valamelyik szórakozóhelyen: a Tiszti klubban, a Zipfer sörözőben, a Black Miciben, a Buga Jakabban, később az avasi Anonimusban és még sorolhatnánk.

Leghosszabb ideig az említett S.T.A.B. játszotta a műsort Simon Lajos vezetésével.” Fehér Sándor

A sok-sok zenekar közül történetünk (első) főszereplője a Scarabeus. 1991-92-ben élték fénykorukat, műsoruk vagy húsz számból állt, melyet olyan zenészek szólaltattak meg, mint Kerékgyártó „Füles István” – gitár, Király Csaba – ének, Fukk Attila – basszusgitár, Udvardi-Lakos Márton – dob és Fehér Sándor – gitár.

A zenekar tagjai később új formációkban folytatták, közülük többen ma már elismert zenészek, mások (szomorúan sokan) fiatalon meghaltak.

Szólam klub

– Az Avasi Kávézóban 2016 őszétől szervezünk „Szólam” néven összművészeti klubot – köti össze a jelent és a múltat számunkra Fehér Sándor. – Az első rendezvény a „Laca” nap volt, amikor is megemlékeztünk Illés Laca László barátunkról. A klubkoncerten azok a számok hangoztak el, melyeket még Laca énekelt a S.T.A.B. (így, pontozottan használták a nevüket) zenekarban. Az együttes a miskolci rock élet egyik érdekessége volt már a 90-es évek közepén.

Fehér Sándor hangsúlyozza, nem tudja, hogy mikor és kik hívták életre, és azt sem, hogy pontosan kik játszottak a zenekarban. Egy biztos, hogy a S.T.A.B. a Scarabeus-nak vette át úgymond a dalkészletét.

– Valahogy úgy néz ki a dolog, hogy az állandó tagcserékkel és más-más zenekarnévvel a Scarabeus műsora visszakerült időnként a miskolci rockszínpadokra. Leghosszabb ideig az említett S.T.A.B. játszotta a műsort Simon Lajos gitáros vezetésével. Ők később átkeresztelkedtek „Szevaszpapa” névre.

Harminc jó zenész

Fehér Sándortól megtudjuk még, a három együttesben (Scarabeus, S.T.A.B, Szevaszpapa) harmincnál is többen zenéltek a 90-es években. Nem volt ritka az olyan koncert, amikor nyolcan is álltak a színpadon.

– Hosszú lenne a zenészlista és valószínű, hogy nem is lenne teljes. Most csak azokat említeném, akik már az égi zenekarban játszanak: Kerékgyártó „Füles” István, Király Csaba, Henzler „Hümér” István, Detvay Gyula (az első stúdiófelvételeket ő készítette) Illés „Laca” László.

Fehér Sándor még elmondja, kéthetenként tartják az említett Szólam Klub-beli összejöveteleiket, így aztán adott volt a lehetőség, hogy felelevenítsék a hajdani zenekarok és zenészek emlékét. Maga az „ötletadó” Bányai Kriszta volt, (ő annak idején a Club de Blues formációban énekelt, ma ügyész és az Áll-A-Tok zenekar egyik frontembere).

Ősrégi dalok

– Kriszta valahogy úgy fogalmazott: „Nem szabad, hogy feledésbe merüljön, ami egykor fontos volt számunkra.” A STAB (így immár pontok nélkül) továbbviszi a sok-sok zenész által formált-alakított-faragott ősrégi Scarabeus-dalokat, melyeket még a legendás és kiváló gitáros, Kerékgyártó „Füles” István és zenekara álmodott szebb időkre. (Füles 1993-tól egy évtizeden át volt a Török Ádám alapította Mini együttes basszusgitárosa, 2005-ben hunyt el – a szerk.)

Az újonnan alakult STAB zenekarban Fehér Sándor mellett Palácsik Béla, Kurucz Attila és Wágner Gábor játszik. Több fellépésük volt már, a legutóbbiról be is számoltunk, a Corner Stage-ben adtak koncertet.


[related-post post_id="4136097"]

[related-post post_id="4139803"]

[related-post post_id="4138886"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában