Helyi közélet

2019.02.07. 13:15

Mi köze a huszároknak a diósgyőri sportklubhoz?

Miskolc - Az évkönyvből kimaradt sportolók idős közösségéből jött létre az egyesület.

Miskolc - Az évkönyvből kimaradt sportolók idős közösségéből jött létre az egyesület.

Hiánypótló igény támadt a Huszárutódok és Sportkutatók Egyesületének megalapítására, amelyet Kalán István és felesége hozott létre. A csoport tagjai között több egykori DVTK sportoló, valamint huszárok leszármazottai vannak, köztük a vezető is. Lelkesen gyűjtik és tanulmányozzák az árkász huszárok múltjával, valamint a DVTK sportolóival kapcsolatos dokumentumokat. Havi alkalmaikra egy éve a Vasgyári Közösségi Házban kaptak helyet, ahol most csütörtökön 15 órakor az összegyűjtött relikviákból kiállítás nyílik. A tárlat február 21-ig látható.

Idős sportolók klubja

– Önerőből alakítottuk meg a klubot, miután felkért bennünket a DVTK Birkózó Szakosztálya, hogy az 1910-1985 közötti időszakot felölelő 75. évi DVTK Évkönyvből kimaradt sportolóikat kutassuk fel. Három évig tartott a munka, mire megírtuk az új könyvet, és egy közösség alakult ki az idős sportolókból. Ennek nyomán határoztuk el, hogy megalapítjuk az egyesületet. Aztán Jászapátiból szintén megkerestek bennünket, hogy segítsük a települést egy helyi múzeum felállításában az összegyűjtött anyagunkkal, mert ott született Imrik Károly edző – mesélte Kalán István.

A kutatómunka során a Kalán-Almássy házaspár jelentős felfedezésre bukkant.

– Úgy döntöttünk, hogyha már vannak huszár elődeink, akkor a velük kapcsolatos homályos pontokra is kiterjesztjük a vizsgálódásainkat. Apai ágon családfakutatást végeztünk, felvettük a kapcsolatot a budapesti Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társasággal, és ellátogattunk Nyíregyházára a Magyar Huszártalálkozóra. Sikerült megismerkednünk hazánk legidősebb, 98 éves huszárjával. Ezután a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Honvédelmi Irattárában rábukkantunk az árkász huszárok eltűnésének okára. 1944. október 10-én, amikor jött a sereg Miskolc irányába, akkor Harsány és Mezőkövesd határában a huszárok leestek a lovukról, és a gépesített harckocsi végigszántotta az egész magyar hadsereg utolsó tartalékait – számolt be a klubvezető.

Nosztalgia egyesület

Nemcsak gyűjtik, hanem elemzik is a célcsoportokról beérkező információkat.

– Körülbelül tíz-tizenöten maradtunk a klubban, csak férfiak, mert az utolsó hölgy tagunk, Pallainé Nyitrai Zsuzsanna meghalt, és idén búcsúzunk Nagy Imre klubtársunktól is, akit tavaly veszítettünk el. A kutatásaink eredményeit, annak alakulását szoktuk az alkalmainkon megbeszélni. Budapestről is kapunk újabb dokumentumokat, újságcikkeket és ezeket olvassuk föl és elemezzük ki havi rendszerességgel. Tehát tulajdonképpen nosztalgia egyesületté váltunk, amely nem aktív, hanem csak az emlékeiből él – magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában