Helyi közélet

2019.02.22. 13:32

Levegőminőséget javító projekt indul Miskolcon

Miskolc - Az elkövetkező években mintegy másfél millió euró fordítható Miskolc levegőminőségére.

Miskolc - Az elkövetkező években mintegy másfél millió euró fordítható Miskolc levegőminőségére.

A megyeszékhelyen az idei télen talán még a korábbi években tapasztaltnál is gyakrabban fordult elő a szmogriadó valamelyik súlyosabb fokozata.

Éppen ezért egyértelműen kiemelt fontosságú Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése pénteki ülésének az a napirendi pontja, amely a LIFE IP HungAiry levegőtisztaság-védelmi pályázat elnyeréséről és az ezzel kapcsolatos tervekkel foglalkozik.

Élen a lakossági fűtés

Miskolcon a szállópor-szennyezettséghez legnagyobb, közel 70 százalékos mértékben a lakossági fűtés járul hozzá. Az ehhez kapcsolódó másik tényező az avar és a kerti hulladékok égetése miatt keletkező légszennyezés. A harmadik jelentős összetevő ma már a közlekedésből származó légszennyezés.

Fontos tényező, hogy Miskolcon hiányoznak az egyes városrészek szennyezettségére, a szmoghelyzetek kialakulására vonatkozó ismeretek, ami akadályozza a tervezést, a hatékony szennyezéscsökkentő intézkedések megvalósítását.

Kevesebb port!

Az elnyert projekt helyi célkitűzése a szmoghelyzetért leginkább felelős PM10 szennyezettség csökkentése Miskolcon. Fontos eleme a lakossági szemléletformálás és az ismeretek bővítése a fűtési szokások, a közlekedés, a kerti hulladékok égetése, a szennyezés csökkentése és megelőzése területén. Lényeges az önkormányzat intézkedési lehetőségeinek bővítése, kihasználása a levegőminőség javítása érdekében.

Ugyancsak fontos a város szállópor-szennyezettségével, a szmoghelyzetek kialakulásával, a szennyezettséget meghatározó források működésével kapcsolatos ismeretek bővítése.

A tervek között szerepel egy ökomenedzser tanácsadói iroda felállítása és működtetése – többek között – a szemléletformálás érdekében. Az iroda munkatársai dolgozzák majd ki az önkormányzat légszennyezéssel kapcsolatos intézkedési terveit.

A projektben részt vevő Herman Ottó Intézet és az Országos Meteorológiai Szolgálat segítségével egy városi légszennyezési katasztert szeretnének létrehozni, amely tartalmazná az összes potenciális szennyezőforrást. Az adatbázis segítségével konkrét légszennyezési terjedési és terhelési modelleket lehet majd előállítani.

A projekt egyik kiemelt célja a levegőminőség javítása, a szilárd tüzelés légszennyező hatásának csökkentése a lakossági szemléletformáló kampánnyal. A legfontosabb a lakossági fűtésből származó porkibocsátást csökkentése.


[related-post post_id="4150690"]

[related-post post_id="4148376"]

[related-post post_id="4124785"]

[related-post post_id="4123785"]

[related-post post_id="4116170"]

[related-post post_id="4105669"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában