Helyi közélet

2019.02.16. 11:38

Egy látványos időutazás a dinoszauruszok korába Miskolcon

Miskolc - Évmilliókat utazhatunk vissza a Föld történetében a Herman Ottó Múzeum új állandó kiállításán.

Miskolc - Évmilliókat utazhatunk vissza a Föld történetében a Herman Ottó Múzeum új állandó kiállításán.

Dinók Földjén – MezoZOOikum. Ezt a címet viseli a régóta várt játékos-kalandos, családbarát kiállítás a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületének északi szárnyában, amelyet pénteken nyitottak meg ünnepélyesen és mától a nagyközönség számára is hosszú időn keresztül látogatható lesz, mivel állandó kiállításként rendezte be a Herman Ottó Múzeum csapata.

A kultúra megőrzése komoly feladat valamennyi nemzedék számára." Dr. Kiss János

Minden korosztálynak

Mint megtudtuk, az intézmény Földtörténeti és Természetrajzi Tára munkatársainak forgatókönyvéből készült el a formabontó, minden ízében újszerű állandó tárlat, amely tehát a mezozoikum, azaz a dinók korának misztikus és hétköznapi titkait egyaránt bemutatja mind a legkisebbeknek, mind a szülőknek, nagyszülőknek.

Szoják Péter, a Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója szerint garantálható, hogy a nagyobbak sem fognak unatkozni, hiszen bőven akad játszani-, mozgatni-, olvasnivaló az ősvilágról szóló termekben, amelyek bemutatják például a dinók táplálkozását, szaporodását, a repülés úttörőit, a vizek óriásait, a rovarok vagy emlősök megjelenését a Földön.

Földi másodpercek

Hogy pontosan milyen időintervallumot is ölel fel a Dinók Földjén kiállítás, arra Medzih­radszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese igyekezett rávilágítani a tegnap dél­előtti ünnepélyes megnyitón. Mint mondta, ha mondjuk a Föld eddigi életét egy naptári évnek, azaz 365 napnak vesszük, akkor abban olyan december 24-e környékén jelentek meg a dinoszauruszok, az ember valamikor december 31-én délután és az emberiség teljes eddigi írott történelme pedig abba a pár másodpercbe beleszorítható, ami a Szilveszter éjfél előtti pár másodpercet jelenti, amikor összekoccannak az új esztendőt köszöntő pezsgőspoharak.

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kultúra megőrzése, fennmaradása komoly feladatot ruház valamennyi tenni képes nemzedék számára.

A városvezető hangsúlyozta, hogy ez a kiállítás is ennek a feladatnak való megfelelésnek fontos állomása: egy olyan, 45 millió forintos kulturális beruházást adtak át ezúttal a miskolciaknak, amellyel tovább lehet építeni a kulturális bázist, amely biztosítja Miskolc versenyképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában