Helyi közélet

2019.02.14. 07:32

Avalon Center: A nehézségek ellenére is hisznek Miskolcban

Miskolc - Irodaházat építene a miskolci Szent István tér mellé a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft.

Miskolc - Irodaházat építene a miskolci Szent István tér mellé a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft.

Terveik szerint megépül az Avalon Business Center, tudtuk meg a beruházó, a HELL cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. vezetőségétől. A cég korábban nem nyilatkozott senkinek a témában, most lapunkkal ki­vételt tettek. Úgy fogalmaztak: azzal tisztában vannak, hogy miután nem kapták meg a környezetvédelmi engedélyt, az építési engedélyt sem szerezhetik most meg, de nem adják fel. Folytatják a munkát, és megépül az irodaház a leendő miskolci főtér mellett.

A napokban derült ki, hogy elutasította az Avalon Center Kft.-nek az Avalon Business Center megvalósításra vonatkozó kérelmét másodfokú határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal. Örökségvédelmi szempontú kizáró okra hivatkoztak.

Arról korábban számoltunk be, hogy a környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal megadta a szükséges engedélyeket, ez ellen fellebbeztek a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet. Szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodtak meg a történelmi belvárosba 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel.

Jogerős határozat

A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ezt az állásfoglalást figyelembe véve született meg a mostani, jogerős határozat. (Az ellenzők csütörtökön 16.30-tól nyilvános fórumukon ismertetik a részleteket a Kossuth utca 13. alatt – a szerk.)

– Szeretnénk, ha Miskolc csatlakozna azokhoz a sikeres nagyvárosokhoz, melyek valódi tőkevonzó képességgel és infrastruktúrával, valamint munkaerő-megtartó képességgel rendelkeznek. Ehhez nélkülözhetetlen ez az értékteremtő beruházás – indokolta döntésüket (miszerint a mostani, elutasító határozat ellenére továbbra is szeretnék megépíteni az irodaházat). Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a projekt elsőfokú környezetvédelmi engedéllyel és valamennyi szakhatósági hozzájárulással rendelkezik. Minden jogszabályi előírást betartottak, nyilvános közmeghallgatás keretében átlátható építészeti tervdokumentációt bocsátottak a miskolciak rendelkezésére.

Miben változtatnának?

– Törekvéseinkkel szemben azonban néhányan a belső ügyviteli információk törvénytelen kiszivárogtatásával befolyásolták a másodfokú hatóságot, kényszerpályára állítva ezzel a döntését, amely végül jogerősen visszavonta az engedélyünket – fogalmazott az ügyvezető igazgató megjegyezve: az ügyben belső vizsgálat indult.

Kérdeztük, miben változtatnának a korábbi terveken, hogy újabb engedélyhez juthassanak. Említettük azt is, hogy a beruházás ellenzői leginkább a tervezett irodaház méretét kifogásolják.

A hatóság által kifogásoltakat módosítják, így adják be újra a kérelmet, de sem funkciójában, sem léptékében nem változtatnak – jött a válasz.

– Az ország egyik legnevesebb építészeti stúdiója által tervezett, „A” kategóriás irodaházról van szó, amely megoldásaiban és stílusában Miskolc modern és ikonikus épületévé válik. Dr. Finta József Ybl-díjas építészmérnök neve és munkássága a garancia erre.

Megtudtuk, amikor belevágtak az építkezésbe, már tudták, hogy nem lesz leányálom a megvalósítás: hiszen korábban ezen a területen már meghiúsult egy építkezés.

– A néhány ember által támasztott átmeneti nehézség ellenére nem adjuk fel az elkötelezettségünket. Továbbra is itthon fogjuk befektetni az exportpiacokon megkeresett bevételeket, és hazai munkahelyet és hozzáadott értéket hozunk létre.

Az önkormányzattal közösen

Szóba került, hogy eddig miért nem mutatták be a terveket a sajtón keresztül. Erre az a válasz érkezett, hogy az önkormányzattal közösen szerettek volna sajtótájékoztatót tartani, hiszen a város leendő főtere mellé építkeznek.

Megjegyeztük, az ellenzők attól is tartanak, hogy a területen valójában egy újabb pláza épül a plázastop ellenére.

A válasz szerint erről szó sincs, irodaházat építenek, csak a földszinti részen lehet néhány kávézó, utcára nyíló üzlet.

– A belváros szívében jelenleg egy poros, rendezetlen parkoló áll. Ezt a területet a kor színvonalának megfelelő kialakítással szeretnénk a miskolciak számára visszaadni – mondta az ügyvezető igazgató. Aki fontosnak tartotta kiemelni, hisznek abban, hogy egy sikeres, fejlődő városban szükség van felső kategóriás szállodára és étteremre, ezt már megvalósították Miskolctapolcán, ez az Avalon Park. És szükség van egy megfelelő munkakörnyezetet teremtő, „A” kategóriás irodaházra is, ez lenne az Avalon Business Center. Terveik között szerepel egy cambridge-i akkreditációval rendelkező iskola is.


[related-post post_id = "4129388"]

[related-post post_id="3999869"]

[related-post post_id="3955774"]

[related-post post_id="3936909"]

[related-post post_id="3889181"]

[related-post post_id="3873061"]

[related-post post_id="3851560"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában