Helyi közélet

2019.02.10. 19:27

A családnál még nem találtak ki jobb dolgot

Miskolc - Jézus családja egy ideális modell, ami felé haladhatunk, ha nyitottak vagyunk rá.

Miskolc - Jézus családja egy ideális modell, ami felé haladhatunk, ha nyitottak vagyunk rá.

A 2018-as év a Szent Család vasárnapjával zárult, amelyet a Miskolci Nagyboldogasszony Minorita Templomban is megünnepeltek.

„Már közhelynek számít, hogy a házasság intézménye válságban van és ennek érdekében mindenképpen fontos, hogy a Szent Családról: József­ről, Máriáról és Jézusról vegyünk példát. Krisztus második eljövetelére várunk és az ő modelljük áll minden ember előtt. Isten azt bízta ránk, hogy a család szent, ezért jó, ha családot alapítunk. Emellett szeretne megajándékozni minket, hogy a férjünkkel, feleségünkkel ne csak egymást elviselve, de örvendezve egy életen át éljünk együtt házasságban…” – kezdte beszédét Szalkai Zoltán József atya.

Segít rácsodálkozni

Lukács evangéliuma felidézi a jelenetet, amikor Jézus először beszél a rabbik előtt.

„Ahogy hazafelé indult a Szent Család Jeruzsálemből észrevették, hogy nincs velük Jézus. Visszamentek és megtalálták a zsinagógában. Egy tizenkét éves izraelita fiúnak az életében eljött a pillanat, amikor számot kellett adnia tudásáról a Tóra, azaz a mai Ószövetség magyarázásával kapcsolatban. A rabbik csodálkozva hallgatták a gyermeket. Milyen jó lenne, hogyha mi is ilyen álmélkodva és rendszeresen tudnánk hallgatni az Isten szavát” – tette hozzá.

„Aztán amikor édesanyja, Mária megkérdezi Jézust, hogy miért maradt le, akkor jelzi, hogy neki a legfontosabb, hogy a mennyei Atya akaratát teljesítse. Ez szintén útmutatás lehet számunkra. Krisztusnak már tizenkét évesen hatalmas tudása volt, de ha mi is találkozunk Istennel, bennünk ugyanúgy megnyílik ez a titokzatosság. Ott van a zenében és az otthon csendjében. Amikor a gyermekek a szüleiknek szót fogadnak, akkor nem tesznek mást, mint hogy teljesítik az Ő akaratát. A család az a hely, ahol ideális esetben az ember ki tud bontakozni, és megtalálja a hivatást, amelyet Isten szánt neki” – magyarázta a plébános.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában