Helyi közélet

2019.01.20. 10:48

Nem a betegségük az, ami meghatározza őket

Miskolc - Nyolcvan fölött és cukorbetegségük ellenére is vállalnak fellépéseket.

Miskolc - Nyolcvan fölött és cukorbetegségük ellenére is vállalnak fellépéseket.Hasonló problémákkal küzdők, de pártoló tagok is csatlakozhatnak a Cukorbetegek Miskolci Egyesületéhez, amely az egészséggel kapcsolatos ismeretterjesztés mellett, kulturális és szabadidős programokat, fellépéseket is szervez.

– A klub már több mint húsz éve létrejött, de csak idén leszünk három éve bejegyzett egyesület. Viszont az Életet az éveknek szövetségnek, és a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének is tagjai vagyunk és kihasználjuk a színes programjaik adta lehetőségeket. Engem a szomszédasszonyom hívott annak idején, amikor megözvegyültem, hogy csatlakozzak. Habár jómagam nem vagyok cukorbeteg, de annyira megszerettem a társaságot, hogy itt ragadtam. Tavaly szeptemberben pedig átvettem a közösség vezetését Fodor Jánostól – osztotta meg Szakács Jánosné Katalin.

Szeretnek turnézni

Az egyesület életét megvidámítják zenés, táncos fellépéseik.

– A huszonöt fős taglétszám inkább az idősebb korosztályt és hölgyeket jelent, mert sajnos a férfiakat elvesztettük. Több nyolcvanas is jár a klubba, akik a mai napig aktívak. Néhányan lemorzsolódnak, de mindig csatlakoznak hozzánk új tagok. Kéthetente csütörtökön kettőtől találkozunk a Vasgyári Közösségi Házban. Viszont, ha az énekkarunkkal, vagy tánckarunkkal fellépésre készülünk, akkor sűrűbben. Szívesen éneklünk katonadalokat, amivel általában nagy sikert aratunk, és minket is teljesen földob. Tavaly például a városi farsang ideje alatt a Szinva teraszon szerepeltünk. Több helyre hívtak már minket, többek között Bogácsra, Putnokra, Abasárra és Tállyára – mesélte lelkesen a klubvezető.

Önsegítő közösségként működik az egyesület az idős betegek számára.

Hasonló problémákkal

– Próbáljuk segíteni cukorbeteg tagjaink életét orvosi előadásokkal. Nemrégen egy fiatalember gyógyászati műszereket mutatott be. Megint más valaki kifejezetten cukorbetegek számára kínált kedvezményesen cipőt, de részt vettünk már közös hallásvizsgálaton is. Emellett rendszeresek az állandó szabadidős programjaink, kirándulások, szalonnasütések, bálok, és kéthetente kötetlen beszélgetések a szokott helyünkön. Sokat jelent, hogy itt senki nem érzi kívülállónak magát, mert mindannyian hasonló problémákkal küzdünk – hangsúlyozta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában