Helyi közélet

2019.01.04. 07:13

Közel egymilliárdból épülhet a csillagda Répáshután

Répáshuta - Közel egymilliárdot szán a kormány a répáshutai beruházásra, zajlik a közbeszerzés.

Répáshuta - Közel egymilliárdot szán a kormány a répáshutai beruházásra, zajlik a közbeszerzés.

„Bízunk benne, hogy már a tavasszal indulhat az építkezés” – mondta Erdős Tamás. A Bükki Csillagdáról van szó, az élményközpont megépítéséről épp egy éve tartott sajtótájékoztatót Répáshuta polgármestere és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetősége.

A hegyvidéki attrakcióra 990 millió forintot adott a kormány. Most kiderült, több közbeszerzési eljárás is sikeresen zárult, azaz egyre közeledik az időpont, amikor ténylegesen megtörténhet az első kapavágás.

Döntöttek

A jó hírt a január 2-i Közbeszerzési Értesítő tartalmazza. Eszerint a nemzeti parkba tervezett csillagvizsgáló egyes eszközeit a bajai AstroTech Műszer-és Számítástechnika Kft. szállíthatja – távcsövekkel és kamerával – összesen 105 millió forint értékben. Ez a cég 186 millió forintból kivitelezi a planetáriumot, és ő felel a meteorit kiállítás létrehozásáért is 38 millió forintért. A közbeszerzés látogató-központi funkciójához kapcsolódó egyéb eszközök, például LED és LCD kijelzők, fénypontok, multimédia lejátszók beszerzésének és telepítésének munkálatait a budapesti Narmer Építészeti Stúdió Bt. nyerte el.

Sikertelenül zárult a közbeszerzési, ajánlatkérő eljárás a VR attrakciók kapcsán, így ezen a területen nem tudtak nyertest hirdetni.

Valóra válhat a terv

De hogy pontosan mi ez a beruházás?

„Régi terv az, ami itt valóra válik – mondta tavalyi sajtótájékoztatóján Erdős Tamás, és hangsúlyozta, régóta folyt a tárgyalás a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal az ügyben. A beruházás kitörési pont is lehet a településnek, mert a régi ősi mesterségek, így például az üvegfúvás, a faszén termelés mára már a múlté. Új irányra van szükség a fejlődéshez.”

Magyarországon csak az igen távoli Zselicen és Bakonybélen működik hasonló attrakció. Az épület közel 700 négyzetméteren várja majd a vendégeket, és vezeti be őket a csillagos égbolt csodáiba (részletek keretes írásunkban olvashatók – a szerk.), az előzetes számítások szerint úgy 37 ezer látogatót vonzhat évente.

Borostyánsárga fény

„A nemzeti park egyetlen zárványtelepülése vagyunk. Nagyon jó a kapcsolatunk, ahol tudnak, próbálnak segíteni” – jegyezte meg a polgármester, aki alig egy hete számolt be lapunknak arról, hogy világújdonságnak számító köztéri lámpákat szereltek fel a településen: borostyánsárga fénnyel világítanak este 10 után. Az új világítási rendszer nemcsak sokkal kevesebb energiát fogyaszt, hanem az élővilág és az emberi egészség megőrzése szempontjából is pozitív változást eredményez.

„A fényszennyezéssel kapcsolatos beruházással felére csökkent a havi villanyszámlánk, de előnyeit a csillagda megépülése után érezhetjük igazán” – fogalmazott a település első embere. Erdős Tamástól megtudjuk még, abban bízik, hogy mivel a beruházás nagyszámú turistát vonz majd, így további vállalkozások épülnek rá, amelyek eltartják a helyi családokat. Elképzelések már vannak, de úgy gondolja, hogy az alapkőletétel után jönnek majd a legjobb további ötletek.


A Bükki Csillagda

– Egy állandó interaktív, fizikai és csillagászati témájú kiállítás fénykísérletekkel

– Interaktív meteoritkiállítás, ahol mikroszkópok segítségével tanulmányozhatók a meteoritok

– Planetárium: 50 főt befogadni képes, 8 méter átmérőjű, félgömb alakú vetítőfelületén 3D-s élményben lesz része a nézőknek.

– Csillagvizsgáló kupola távcsövekkel, kamerákkal

– Az 5D univerzumban VR-sisakos exkluzív élmény várja a különleges élményre vágyókat: élményszerű utazást tehetnek a világűrben.


[related-post post_id = "3745057"]

[related-post post_id = "3735353"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában