Helyi közélet

2018.10.15. 12:27

Zanussi: Imádtam a filmfesztivált

Miskolc - Figyelemre méltó rendezvénynek tartja a Cinefestet a világhírű lengyel filmrendező.

Miskolc - Figyelemre méltó rendezvénynek tartja a Cinefestet a világhírű lengyel filmrendező.

„Imádtam a filmfesztivált, mert komoly közönsége van”, fogalmazott lapunk kérésére Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező, aki nemrégiben járt Miskolcon: ő volt a szeptember közepén megrendezett filmfesztivál zsűrijének elnöke.

„Már korábban is hallottam róla, és figyelemre méltó rendezvénynek tartom”, jegyezte meg.

Megszokott már, hogy világhírű vendége van a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak.

Többek között járt már a rendezvényen Claudia Cardinale, Juliette Binoche, Jirzi Menzel, és így volt ez az idei, az immár 15. fesztiválon is: a lengyel filmrendező elfogadta a meghívást a zsűrielnöki posztra. Tíz napon át volt a fesztivál vendége, ahol többek között három filmjét is vetítették (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzust tartott, és a szervezők az Európai Mozi Nagykövete díj átadásával tisztelegtek munkássága előtt.

Büszke a díjra

„Mit jelent önnek ez a díj?”kérdeztük a fesztivál zárását követően, amikor zsűrielnöki tapasztalatairól is faggattuk. „Büszkeséggel tölt el” válaszolta.

Azt is mondta, a zsűri viszonylag könnyen döntött a díjak odaítélésében (a fesztivál fődíját Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta – a szerk.), a döntéssel ő maga is egyetértett. A vetített filmek többségét élvezettel nézte, de bevallotta, olyan alkotást nem látott, ami rendkívüli hatással lett volna rá.

Kérdeztük, milyennek ítéli a két magyar versenyfilmet: a miskolci fesztiválon láthatták a magyar nézők először Nemes Jeles László Napszállta és Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjét. A zsűrielnök röviden de kifejezően válaszolt: szerettem őket.

Sikeres pályafutás

Az 1939-ben született Krzysztof Zanussi hosszú és rendkívül sikeres pályafutást mondhat a magáénak.

Elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt (1984), a Zsűri díját Cannes-ban (1980), jelölték Golden Globe-díjra, és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot (1973) is. Zanussit az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb és legtöbb nyelven beszélő filmrendezőként tartják számon a világon.

Olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Védőszínek, az Illumináció, a Spirál, az Imperatívusz, A nyugodt nap éve, vagy a Szent II. János Pál pápa életének korai szakaszát bemutató Egy távoli országból.

ÉM-HM


[related-post post_id="3994933"]

[related-post post_id="3993762"]

[related-post post_id="3993655"]

[related-post post_id="3989668"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában