Helyi közélet

2018.10.23. 16:41

VR-szemüveg mutat utat a Szakmavilágba Miskolcon

Miskolc - Az eszközökkel orientálják a fiatalokat jövőbeni pályájuk felé.

Miskolc - Az eszközökkel orientálják a fiatalokat jövőbeni pályájuk felé.

Virtuális világ, robotika és lufikat lövésszerűen kipukkasztó szárazjég. Miskolcra, az ITC elé ért múlt csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) általános iskolásoknak szervezett, a szakmákat bemutató és népszerűsítő roadshow-ja, a Szakmavilág.

Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK oktatási és képzési szakigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Szakma­világ fantázianevű roadshow egy országos pályaorientációs programsorozat, ami az ország különböző pontjain egy napon át igyekszik a szakképzés irányába terelni a fiatalokat.

Az alapötlet az volt, hogy bizonyos szakmákat a legfrissebb technológiákon keresztül mutassanak meg a gyerekeknek. A roadshow mellett a kamara a duális képzést, a tanulói szerződést és a szakközépiskolák kínálatát állandó jelleggel népszerűsíti, különböző programokon keresztül – sorolja a szakigazgató.

Kifejti, hogy ennek az általános népszerűsítő munkának a célja olyan szakképzési információkkal felvértezni a pályaválasztás előtt álló 10–14 éves korosztályt, ami az aktuális gazdasági helyzethez, a cégek munkavállalói igényeihez illeszkedik.

Megfogják a gyerekeket

A 18 állomásos, országjáró road­show Mezőkövesd után érkezett Miskolcra, hogy miután nagyjából 250 fiatalt fogadjon virtuális valóságot bemutató kamionjában, irányát Szeged felé vegye. A szervezők igyekeztek a gyerekek figyelmét látványos bemutatókkal megragadni. Számukra ezek izgalmas programok voltak, de igazából a vendéglátás, az autó-, a divat- vagy az építőiparba tekinthettek be.

A gyerekek pedig vevőek voltak a bemutatókra. Lenyűgözve figyelték, ahogy szárazjég lövell a levegőbe, leendő robottervező szakértelmével pakolgatták a fakockákat a robotkarokkal, a virtuális valóságban pedig olyan szakértelemmel navigáltak, mintha csak ott élnének.

Emellett bemutatkoztak gaz­dálkodó szervezetek, a szak­képzési centrumok tagintéz­ményei, valamint a BOKIK is­mer­tette azokat a szakmákat, amik munkaerőhiánnyal küzde­nek – ezzel is orientálva a fiatalokat jövőbeni pályájuk felé.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában