Helyi közélet

2018.10.25. 07:08

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2018. október

Miskolc – Csütörtökön reggel 7 órakor tartotta októberi rendes ülését Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A napirendi pontok közül kettő a közbiztonságra koncentrált. Megalkották például a város területén működő üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló helyi jogszabályt és foglalkoztak a közrenddel, közbiztonsággal összefüggő rendelkezések felülvizsgálatával. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a októberi testületi ülésről!

Miskolc – Csütörtökön reggel 7 órakor tartotta októberi rendes ülését Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A napirendi pontok közül kettő a közbiztonságra koncentrált. Megalkották például a város területén működő üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló helyi jogszabályt és foglalkoztak a közrenddel, közbiztonsággal összefüggő rendelkezések felülvizsgálatával. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a októberi testületi ülésről!



9:54: Közérdekű bejelentésekkel, kérdésekkel ért véget a közgyűlés:

Fodor Zoltán:

A szárazelem gyűjtési akció indul, amelyben az iskolák, iskolások vesznek részt és a végén a legjobbak jutalmat kapnak. Ez hozzájárul a környezettudatos neveléshez is.

Pakusza Zoltán:

A Finkei utca állapota tarthatatlan. Sok a csőtörés, amely a burkolatot is rongálja.

Még mindig sok a kátyú.

Hol vannak azok a beígért elkerülőutak, amelyek a Diósgyőrből a belváros felé történő forgalmat megosztanák.

Dr. Kriza Ákos:

Fontos, hogy a közműszolgáltatók a beavatkozás után a lehető legrövidebb időn belül állítsák helyre az útburkolatot. Kell ehhez egy eljárásrend.

Badány Lajos:

Nem megnyugtatóak a miskolci repülőtér jövőjével felvázolt elképzelések. Gazdasági haszonszerzés áll mögötte. Egy lehetséges új repülőtér kialakítása akár 2 évet is igénybe venne. Jobb megoldás lenne a jelenlegi repülőtér fejlesztése, amely még kisebb áruszállító gépek fogadására is alkalmas lenne.

Pfliegler Péter alpolgármester:

Vádaskodás, hogy egyéni érdekekről lenne szó a repülőtérrel kapcsolatban. Ezt visszautasítom. A reptér körbe van építve, nem alkalmas a fejlesztésre. Nem új keletű terv, hogy a repülőtér ipari területté fog fejlődni. És ez fontos a városnak. Az viszont nagyon fontos, hogy a légimentés bázisa itt fog maradni Miskolcon. És közben lesz egy őj repülőtár Miskolc közelében, amely nem zavarja a lakosságot.

Szilágyi Szabolcs:

Az avasi kettes ütem első újszülött parkja novemberben elkészül és minden ott lakó újszülött kaphat ott egy fát.

Bartha György:

Jelzések érkeztek az Őszi Napsugár Otthonból az orvosi vizsgálatok rendszertelensége miatt. Valami gond lehet.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy javuljon az ellátás. Az épületegyüttes lassan alkalmatlan az ellátásra.

Molnár Péter:

A repülőtér kapcsán leszögezte, hogy egy klub (repülőklub) belső ügyeivel foglalkozni nem a közgyűlés dolga. Fontos, hogy a repülőteret bevonjuk a város ipari területeinek rendszerébe.

De gondoskodtunk a légimentés jövőjéről a terület ingyenes átadásával.

Katona Ferenc:

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos. Ennek enyhítését szolgája például az elmúlt hét végén megrendezett Miskolci Barátság Maraton.


9:30: Vagyongazdálkodási és a humánszolgáltatással kapcsolatos előterjesztésekről tárgyal a közgyűlés:

Sóós Attila:

A város gazdálkodásának fejlesztésében és a munkahelyteremtésben 2010 óta hatalmas fejlődés ment végbe. A város korábbi ipari területei majdnem megteltek, ezért van szükség a bővítésre.

Szükség van a lakhatási lehetőségek bővítésére az itt dolgozók lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében. Ezért a Szentpéteri kapui 20 emeletes bérházat az önkormányzat aparman épületté alakítja át azt. Ez egy fontos döntése az önkormányzatnak. Nem egyedülálló a lépés, mert a gazdasági fejlődés miatt további ilyen épületekre lesz majd szükség.

Dr. Nánási-Kocsis Norbert:

A város gazdasági fejlődése töretlen, stabil cégek telepedtek le a városban. Ma már az ide érkező munkavállalóknak kell segíteni. Ezt a célt szolgálja a 20 emeletes ház apartmanépületté alakítása. Ezzel megszűnne az a közbiztonsági anomália, amely ma a 20 emeltest és környékét jellemzi.

Katona Ferenc:

A Selyemréti Fürdő fejlesztése fontos lépés. A bővítéssel kulturált körülmények között osztahtják majd meg a fürdő szolgáltatásait a vendégek és a sportolók. November 1-jén bezár a strand, de a végeredmény egy korszerűbb intézmény lesz.

Badány Lajos:

Mennyibe fog kerülni a 20 emeletes épület munkásszáállóvá átalakítása? Kik és mennyiért kaphatják meg? Jönnek-e majd külföldi munkavállalók ide?

Dr. Kiss János alpolgármester:

Szó sincs munkásszállásról az a szocialista időszakban volt.

Igyekszünk külső forrásokat, kormányzati pénzeket is igénybe venni az épület átalakításához. Az apartmanház fontos szerepet fog betölteni a városi iparterületeinek bővítési terveinek megvalósításában, mint korszerű szálláshely.

Hollósy András:

A selyemréti fejlsztés milliárdos nagyságrendű és TAO pénzekből valósul meg, mert népszerű és sikeres sportágak – vízlabda, úszás – érdekeot is szolgálja és hozzájárul a további fejlődésükhöz.

Azért is fontos, mert tehermentesíti a már túlzsúfolt Dr. Kemény Dénes Sportuszodát.

Nagy-Korsa Judit:

A vagyongazdálkodással kapcsolatos döntés sok pénzt oszt szét a céltartalékból. Milyen célokat szolgál ez? Remélhető, hogy a hulladékgazdálkodást szolgálja. A város több pontján ugyanis gondok vannak a szelektív hulladék elszállításával.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

A hulladékgazdálkodásban a legkorszerűbb helyzetben van a város, nincs értelme a céltartalékot erre elkölteni. Ha probléma van, jelezni kell a hulladékszállító cégnek és megoldás lesz. Minden cég működésében lehetnek átmeneti zavarok.

Tompa Sándor:

A 20 emeletes emblematikus épülete a városnak. Lehetnek problémák a magasépület felújításával. Hasonló gondok voltak annak idején az egyetemvárosi kollégiumépülettel, amelyet végül is részben visszabontottak. Kérdés az is, hogy mit akar tenni a város az épületben lakó bérlőkkel? Mi lesz velük? Az nem vitás, hogy szükség van új alkóépületekre.

Pakusza Zoltán:

Jó, hogy apartmanházak vannak a városban, mert szükség van rájuk. A 20 emeletesben sok olyan ember lakik, akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait. Mi lesz velük?

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Aki nem akarja betartani a szabályokat, annak nics helye a városban.


9:08: Glatz Katalin:

A kamerarendszer mellett nagyon fontos az együttélés szabályainak szigorítása. A bolt ne kocsmaként működjön este, ezért van szükség a nyitva tartás szabályozására.

Novák Józsefné:

Nemcsak Miskolcon gondoljuk úgy, hogy a közterület nem hálószoba. Többen minden szégyenérzés nélkül illemhelynek használják az utcát. Ez tarthatatlan. A szállókban be kell tartani a közösségi együttélés szabályait és ez sokak számára nem illdomos. A rendelet révén 200 ezer forint bírság szabható majd ki. Ez elrettentő lehet.

Szilágyi Szabolcs:

A boltokkal kapcsolatos engedélyezés a korrupcióra is lehetőséget ad.

A közbiztonságot nem tudja egyszerűen biztosítani a kamerarendszer, másra is szkség van.

Eperjesi Erika:

Nagyon nagy szerepet tölt be a város közbiztonságában a kamerarendszer. Mindenképpen csökken majd általa a bűncselekmények száma.

Tompa Sándor:

Miskolc az ezer kamera városaként került be a közbeszédbe. Pedig inkább az ezer hektár ipari park városának kellene lennie. Ha van munka, jobb a közbiztonság is. Errőól beszélni kellene.

Gazdusné Pankucsi Katalin:

A miskolciaknak elegük van abból, hogy a belváros kapualjait egyesek lakóhelynek használják. Az alaptörvény által biztosított lehetőség rendet tehet ebben a kérdésben.

Badány Lajos:

Sok helyen indokolt a kamerával való védés, de az egész város totális bekamerázását ellenzem. Más eszközökkel kell visszaszorítani a bűnözést. Erkölcsi kötelességemnek tartom ennek veszélyére felhívni az emberek figyelmét.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Nincs szó semmiféle megfélemlítésről. A mai legmodernebb módszer a közbiztonság javítására a kamerarendszer.

Katona Ferenc:

Miskolc város vezetése átlagon felül járul hozzá az ország biztonságának biztosításához. A hajléktalanság nem jelenti azt, hogy a normákat nem kell betartani. A Vöröskereszt szállója turistaszállónak megfelelő körülményeket nyújt. Kérjük a miskolciak segítségét is a hajléktanakokal kapcsolatos szabályok betartásában.

Révész Péter:

A kamerarendszernek elsősorban a megelőzést kellene szolgálnia.

Sok esetben magánterületek udvarát figyelnék meg a kamerát. Ez nem helyes.

Deák-Bárdos Mihály:

Sikerült visszaszorítani az önkormányzati rendészet segítségével visszaszorítani a kéregetést. A hajléktalanok helyzetének megoldásában pedig a rendeletek segítenek.

Dr. Kovács László:

A hajléktalankérdést megoldani nem tudjuk, de kezelni igen. Erre szolgálnak a város szociális intézményei. A többségi társadalom igénye, hogy a hajléktalanok által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények nem zavarják meg a mindennapi életüket.

De mik az első napok tapasztalatai?

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője:

Eddig 15 esetben jártak el az önkormányzati rendészek. Tapasztalat, hogy nap közben igénybe veszik a szállók szolgáltatásait, de sokszor elhagyják, például koldulás céljából. A koldult pénzből italt vesznek és utána italos állapotban mennek újra a szállóra. A belvárosban kevesebb hajléktalant látni, mert már jobban vigyáznak arra, hogy nem legyenek szem előtt. A kint alvókat igyekeznek minden esetben eljuttatni a szállókra.


8:56: Pakusza Zoltán:

Miskolc élen jár az országban a kamerák számában, de az a szomorú, hogy élen kell járnia, mert ez azt jelenti, hogy itt nem jó a közbiztonság. Máshol nincs szükség ilyen rendszerre.

Cselényiné Figula Edina:

A hajléktalanokkal kapcsolatos új szabályok nem oldják meg a problémákat csak eltüntetik az emberek szeme előtt. A hajléktalanszállót a körülmények miatt sok hajléktalan nem veszi szívesen igénybe. Mit tesz a miskolci városvezetés, hogy a hajléktalanok ne az utcán éljenek és vissza tudjanak jutni a normális életbe?

Dr. Kriza Ákos polgármester:

A hajléktalanszállón humánus körülmények várják a hajléktalanokat és nem kell fizetni érte.

Nagy-Korsa Judit:

Éveken keresztül osztottam ételt a hajléktalanoknak. Nem bűnözőkről van szó. Sokakat lakáshitelük miatt lakoltatták ki. A miskolci szálló nem képes befogadni őket. A „hajléktalankodás” nem bűn élethelyzet. Ha valaki a szállón alszik, fürdik, akkor fizetnie kell. Mindössze 50 hajléktalan tud dolgozni a közmunkaprogramban. Miskolcon legalább 1800-2000 körül van a hajléktalanok száma, ennyit képtelen befogadni a szálló.

Dr. Kriza Ákos:

Ötvenen dolgoznak a közmunkaprogramban, ennél többre van lehetőség, de többet nem találtunk.


8:33: Dr. Kovács László (KDNP):

Bárki kerülhet önhibáján kívül az utcára, amely önmagában szociális kérdés lehet, de a dolog nem ilyen egyszerű, sok esetben közbiztonsági kérdésé válik. Miskolcon három szervezet is segíti a hajléktalanok ellátását. A miskolciaknak elege van abból, hogy többen lakóhelynek használják a város közterületeit. Az önkormányzat egy 1998-ban alkotott közterületi rendelet módosításával szeretné rendzeni a kérdést.

Badány Lajos (Jobbik):

A kamerarendszer vélt jótékony hatásával szemben más a helyzet. Ezzel megvalósul a városban élők teljes megfigyelése, az emberek magánszférájába is betekinthetnek általa. Ez személyiségi jogi kérdéseket is felvet.

Dr. Kriza Ákos polgármester:

Egy fantasztikum világát idézte meg Badány Lajos aminek semmi valóságalapja nincs.

A kamerarendszerrel kapcsolatban a miskolciaktól eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek. A városban élők biztonságát szolgálják. A kamerákkal kapcsolatos adatvédelem pedig jogszabályok által biztosított.

Hollósy András:

Az önkormányzati rendészet jól végzi a munkáját a hajléktalanok ügyében. A Vöröskereszt miskolci hajléktalanszállóján a törvény életbelépése óta 15 százalékkal nőtt a használók száma és a férőhelyek számát is növelték.

Fodor Zoltán:

Ha ma megszavazzuk a kamerarendszerrel kapcsolatos előterjesztést, akkor végre 900 kamera fogja vigyázni a város rendjét. Kértem nemrég polgármester urat, hogy az Avastetői Iskola műfüves pályáját is figyelje meg kamera. Furcsa, hogy erre jogszabályok nem adják meg a lehetőséget. Az iskola főbejáratát két kamera fogja megfigyelni. Miért nem lehet a műfüves pálya környékét is ilyen módon megfigyelni. Tárgyaljuk újra ezt a lehetőséget.

A garázsboltok késő este igazán már csak az alkoholt vásárlók által használtak. A nyitva tartás szabályozása


8:17: Szécsényi Marianna, rendészeti bizottság elnöke:

A városvezetés célja egy biztonságos, élhet város megteremtése. Elkezdődött és tart a közbiztonságot javító program végrehajtása, amelynek elemei az önkormányzati rendészet, a rendészeti alközpontok, a seriffrendszer kialakítása. A következő fontos állomás a kamerarendszer bővítése, amelynek révén összesen 900 kamera fogja vigyázni a város rendjét. Komoly előkészítő munka alapján határozták meg a kamerák helyét, figyelembe véve a lakosság igényeit. Figyelembe vették azt is, hogy a kamerák a közintézmények (iskolák, orvosi rendelők) környékén is legyenek., növelve ezzel a közbiztonságot.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Fontos ígéret és célkitűzés volt 2010-ben, hogy a közrendet helyre kell állítani. Ebben óriásit lépett előre a város. Ennek részeként az országban elsőként hoztuk létre az önkormányzati rendészetet. Tovább lépünk előre. A kamerarendszer máőr eddig is hatékonyan segítette a közrendvédelmi munkát, amely a bővítés révén nagyon nagy szerepet fog betölteni a bűnmegelőzésben. Az új kamerák helyszínének kiválasztása egy alapos előkészítésen ment keresztül. Fontos az operatív központ kialakítása, amellyel egy valóban hatékony rendszer fog kialakulni. Nagyot léppünk előre.

Dr. Nagy Ákos (Fidesz):

A nyugodt környezethez való jog alkotmányos alapjog, amellyel kapcsolatban nagy felelősség hárul az önkormányzatokra. A kamerarendszerrel az a cél, hogy Miskolc az ország legbiztonságosabb városa legyen. Szeged, Pécsett például lényegese kevesebb közterületi kamera működik, tehát Miskolc ismét hatalmasat lép előre.

Barta Gábor (Fidesz):

A hajléktalan kérdés nem egyszerűen emberjogi vagy szociális kérdés, hanem személyi felelősség is. Több esetben sértheti az együttélés normáit. Az áruházak környékén sok esetben erőszakosan kéregető hajléktalanok veszélyt jelentenek a békés vásárolók számára.


7:50: A közrenddel, közbiztonsággal kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalja a miskolci közgyűlés.

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője:

Jelentősen bővül a város közterületi kamerarendszere, ami jelentősen hozzájárulhat a város közbiztonságának, az emberek szubjektív biztonságérzetének további növeléséhez.

A Modern Városok Program keretében történik meg a bővítés: 458 helyen 768 kamera kihelyezését jelenti. A helyek kiválasztása komoly előkészítő munkával történt.

A kamerarendszer operatív központja az Ifjúsági Ház színháztermében lesz, ahol egy időben akár 16 személy figyelheti az összesen 24 monitor képét. A munkát helyzetfelismerő szoftverek segítik. Ezzel lehetővé válik a lehető leggyorsabb beavatkozási lehetőség.

A belvárosban az utóbbi időben – a megnövekedett forgalom miatt is – nagyobb számban vanak jelent a rendészek és kutyás járőrök is teljesítenek szolgálatot.

A hajléktalanok számára is igyekeznek segítséget nyújtani a járőrök és csak szabálysértés esetén avatkoznak hatóságként közbe.

Fodor Zoltán avasi önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy az Avastetői Általános Iskola udvarán lévő műfüves pályát is vádje kamera. Ezzel kapcsolatban Kiss László Csaba elmondta, hogy erre nincs lehetőség, mert a terület magánterület.


7:12: Dr. Kriza Ákos polgármester vezetésével megkezdte munkáját a miskolci közgyűlés.

Badány Lajos jobbikos képviselő egyéni indítványt terjesztett elő a miskolci repülőtér megmentése érdekében

Pfliegler Péter alpolgármester:

2019 áprilisában lejár a repülőgép hasznosításáról szóló szerződés a megye repülőklubbal. Ezt az önkormányzat nem hosszabbítja meg és a repülőtér területét bevonja a Mechatronikai Ipari Parkba és arra új befektetőket telepít. Ez fontos a város gazdaságfejlesztése szempontjából. A terület, körbeépítettsége miatt ma már alkalmatlan repülőtér funkció ellátására. A légimentő bázis azonban a továbbiakban is a repülőtér egy kisebb részén fog üzemelni, ahol más helikopterek számára is működni fog leszállópályaként. A területet az önkormányzat ingyenesen bocsátja a légimentés rendelkezésére. Örömteli hír, hogy a sportrepülés szerelmesei számára új területen, a városon kívül alakítanak ki úój miskolci repülőteret. Minden érdekelt fél számára megfelelő megoldás született és születik az ügyben.

A közgyűlés 11 igen és 15 nem szavazattal nem vette fel a képviselői indítványt a közgyűlés napirendjére.


Csütörtökön tartja októberi rendes ülését Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A napirendi pontok közül kettő a közbiztonságra koncentrál. Megalkotják például a város területén működő üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről szóló helyi jogszabályt és foglalkoznak a közrenddel, közbiztonsággal összefüggő rendelkezések felülvizsgálatával.

A műfüves pályához

Fontos napirendi pont lesz a város területén működő közterületi térfigyelő kamerarendszer megfigyelési pontjainak felülvizsgálata és bővítése.

Fodor Zoltán avasi önkormányzati képviselő módosító indítványt nyújtott be, amelyben azt kéri, hogy az Avastetői Általános Iskola műfüves pályájának megfigyelése érdekében is helyezzenek el kamerát, mert megszaporodtak a rongálások.

ÉM-SZB


[related-post post_id="3989849"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában