Helyi közélet

2018.10.02. 08:29

Mezőgazdasági gépek az utakon: figyeljünk!

Miskolc - Nem múlik el év baleset nélkül a betakarítás időszakában.

Miskolc - Nem múlik el év baleset nélkül a betakarítás időszakában.

A rendőrség a mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet. A betakarítások időszakában a közúti közlekedésben is megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

Nekihajtott

Sajnos ez minden évben okoz egy-két balesetet is az országban, így a napokban is, amikor egy 40 éves férfi a Zala megyei Bocfölde külterületén, egy mezőgazdasági területről balra kanyarodva hajtott az úttestre Zalaegerszeg irányába egy kombájnnal, azonban a járműszerelvény – méretei miatt – nem fordult el, ezért hátra menetre kényszerült. Eközben Gellénháza irányából egy személyautó érkezett, melynek sofőrje későn észlelte az úttesten keresztben álló mezőgazdasági járművet és vészfékezése ellenére nekiütközött. A baleset következtében a gépkocsi vezetője nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

Jó tudni, hogy a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg. Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés). A zöld „M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni. Leszerelt vágóasztallal közlekedik. A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonal­engedélyével rendelkezik. A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják. A szállított terményt letakarják.

Fokozott figyelemmel

A rendőrség arra kéri a közlekedésben részt vevő járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését!

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában