Helyi közélet

2018.10.13. 16:45

Két napja kifogásolt a levegő Miskolcon

Miskolc - A megye többi mérőállomásának adatai alapján egyelőre elfogadható a részecskék tömegkoncentrációja a levegőben, de az időjárás előrejelzés szerint inkább romlik majd a helyzet, mint javulna.

Miskolc - A megye többi mérőállomásának adatai alapján egyelőre elfogadható a részecskék tömegkoncentrációja a levegőben, de az időjárás előrejelzés szerint inkább romlik majd a helyzet, mint javulna.

Csütörtökön a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) tömegkoncentrációja meghaladta az Európai Bizottság által meghatározott napi határértéket az ország számos pontján. A mérőállomással megfigyelt települések közül közegészségügyi szempontból kifogásolható a levegőminőség az alábbi 13 településen: Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Várpalota, Veszprém - tájékoztatott az Országos Közegészségügyi Intézet.

Az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportoknál (gyermekek, idősek, légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők) légzőszervi tünetek (például légzőszervi irritáció, köhögés, nehézlégzés) jelentkezhetnek, illetve a jelenlegi tüneteik súlyosbodhatnak.

A következő napok meteorológiai előrejelzését figyelembe véve javulás nem várható a levegőminőséget illetően. Az elkövetkező időszakban várhatóan növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás gyakorisága, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Miskolcon csütörtökön és pénteken is 2-es fokozatúra, azaz kifogásoltra minősítették a levegőhigiénés indexet a megnövekedett nitrogén-dioxid érték miatt. Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Putnokon és Hernádszurdokon az elmúlt öt napban elfogadható volt a levegő minősége.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában