Helyi közélet

2018.08.09. 14:04

Pénz helyett szívességcsere az Avason

Miskolc - Brodáné Katalin idős önkéntes mutatkozik be Évgyűrű oldalunkon, aki az Avasi Cserebogár Körtől kapott segítséget tüdőbetegsége alatt. A támogatást teljes gyógyulása után gyermekfelügyelettel és közösségi játékok szervezésével tudná viszonozni a szívességcsere program keretében.

Miskolc - Brodáné Katalin idős önkéntes mutatkozik be Évgyűrű oldalunkon, aki az Avasi Cserebogár Körtől kapott segítséget tüdőbetegsége alatt. A támogatást teljes gyógyulása után gyermekfelügyelettel és közösségi játékok szervezésével tudná viszonozni a szívességcsere program keretében.Az Avason három éve működik pénzforgalom nélküli szívességcsere program, a lakossági kezdeményezésnek az Avasi Közösségi Kávézó ad otthont.

Az embereknek javítja az önértékelését.” Csere Áron

– Ahogy a városban mindenütt, a szolgáltatások azok, amik leginkább költségesek a lakóknak. Például a különféle szakmunkák, a fodrászat nagyon drágák, és hogy a kispénzű, segítség nélkül maradt vagy idős emberek számára ezt kiváltsuk, így adódott az ötlet – kezdte a beszélgetést Szabó Adrienne, a Dialóg Egyesület programjainak szakmai felelőse.

Bárkitől visszakaphatja

– Az első csatlakozók a klubjainkba járók voltak, akikkel közösségi beszélgetések keretében megalkottuk az Avasi Cserebogár Kört és a szabályait. Azt is ők találták ki, hogy egyáltalán ne legyen pénzforgalom és hogy nem mérlegelnek a szívességek között. Tehát nincs olyan, hogy három óra gyermekfelügyelet felér egy csapszereléssel, hanem egyszerűen a bizalmi kapcsolat alapján döntik el a cserét bonyolítók, hogy kik szeretnék támogatni egymást. Fontos alapelv az is, hogy nem feltétlenül annak kell a szívességet visszaadni, akitől kapták, hanem bárkinek, aki a kör tagja. Nyilván mindenki a saját szaktudását tudja felajánlani. Ami gyakran szóba szokott jönni, például vízvezeték-szerelés, bármilyen kis mütyürök javítása, építés, festés, kertészeti munka, szabás-varrás, de nagyon sokan jönnek angolt vagy zongorát tanítani. Még általánosabban pedig szívesen vigyáznak gyerekekre vagy készítenek egy tálca süteményt, szóval bármi, amire csak az ember gondolhat – mondta el érdeklődésünkre a közösségi szociális munkás.

Betegsége alatt segítették ki

A hatvankét éves Brodáné Katalin rokonai távol élnek. A néni hirtelen mozgáskorlátozottá vált, ezért döntött úgy, hogy kapcsolódik a körhöz és így kér segítséget.

– Tüdőbetegséget kaptam és egy időre kórházi ellátásra szorultam, de az albérlet, ahol lakom már régen volt kifestve. A betegségem úgy alakult ki, hogy a gyerekkocsi-­tároló, ahol dolgaimat tartottam bepenészedett. Ettől annyira belobbant a légcsövem, hogy majdnem légcsőmetszést kellett nálam csinálni. A Kávézó munkatársaihoz fordultam segítségért, mert évek óta figyelemmel kísértem a tevékenységüket. Kértem, hogy végezzünk tisztasági festést, mivel a tüdőmnek nem igazán tesz jót a por. Ők elég gyorsan reagáltak és egy héten belül megszervezték a munkát. Így most már a gyógyulás útján haladok. Azért szerettem meg az Avasi Cserebogár Kört, mert nem a pénzről, hanem az egymásra figyelésről szól. Korábban, amikor Szendrőben laktam adományosztásokat szerveztem a rászorultaknak és segítettünk a háztartási életvitel megtanulásában is. Itt egyelőre még nem tudtam viszonozni a festést, de később, ha jobban leszek, szívesen szerveznék gyerekprogramokat, vagy vállalnék gyermekfelügyeletet – osztotta meg az idős tag.

Szeptembertől újra indul

A program gyakorlati megvalósulásáról Csere Áron az Avasi Közösségi Kávézó közösségfejlesztő munkatársa mondott pár szót.

– A kezdetekben a szívesség­cserének havonta egyszer volt időpontja, amikor össze­gyűltek az emberek és a kinevezett koordinátorhoz fordulhattak. Azóta készült egy adatbázis a résztvevők adataival a felajánlásokról és az igényekről. Közben önjáróvá vált a kör, így gyakorlatilag központi irányítás nélkül működik és spontán alakulnak a cserék. Szerintünk sokkal pozitívabb, ha mindenki a saját tudását és energiáját adja bele, mert ez azoknak az embereknek, akik háztartásbeliek, megváltozott munkaképességűek, nyugdíjasok, javítja az önértékelését és így benne maradhatnak a körforgásban. Legegyszerűbben az online Facebook-csoporton keresztül tudnak az új jelentkezők bekapcsolódni, de akinek nincs internet hozzáférése, azoknak helyben segítünk a Kávézóban. Ezen kívül szeptembertől gyakrabban szeretnénk közösségi beszélgetéseket tartani a témában – foglalta össze.


Erősíti a jó kapcsolatokat

Áron néhány szóban a kezdeményezés átfogó céljairól is beszélt: – A szívességcsere lényege, hogy növeli a társadalmi szolidaritást. Ez az Avason azért nagyon fontos, mert nagy az elszigetelődés az emberek között. Esetlegesek a kapcsolatok és szerintem egy picikét a jó szomszédsági viszonyokat építi újjá a szívességcsere program, mint ahogy évtizedekkel ezelőtt még léteztek kaláka-intézmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában