Helyi közélet

2018.07.24. 14:46

Telkibánya ezer színe

Telkibánya - Festenek, rajzolnak, kikapcsolódásképpen pedig ásványt gyűjtenek és bográcsoznak a képzőművészek.

Telkibánya - Festenek, rajzolnak, kikapcsolódásképpen pedig ásványt gyűjtenek és bográcsoznak a képzőművészek.

Telkibánya szépségeivel és kincseivel ismerkednek a napokban a Rajztanárok Zempléni Alkotó Köre tagjai, de nemcsak ismerkednek, hanem meg is örökítik a látottakat, a megélt élményeket. A képző­művészek minden évben megszervezik nyári alkotótáborukat – mondta lapunknak Frimmerné Ihnáth Mariann szervezőtitkár, aki maga is képzőművész, rajztanár és az alkotókör alapítója. Sok megyénkbeli településen találtak már helyet maguknak.

Központjuk Sárospatakon, A Művelődés Háza és Könyvtárában van. Volt olyan év, amikor a városban szervezték a nyári tábort, de tavaly például Szerencsen alkottak, előtte három évig Kenézlőn, öt évig Göncön, de Füzérradvány és Bodrogkeresztúr sem maradt ki a sorból. A 42 éve működő alkotókör év közben is tart foglalkozásokat.

Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek művészek.­­­­” Frimmerné Ihnáth Mariann

Örökifjak

A nyár azonban mindig különleges, hiszen ilyenkor külföldi vendégek is csatlakoznak a magyar képzőművészekhez. Most a telkibányai ifjúsági táborban 33-an vannak. A szervezőtitkár megjegyzi, olyan ifjúsági tábor ez, ahol a 18 évestől a 80 évesig minden korosztály megtalálható, tehát örökifjakról beszélhetünk. Négy vendégművész csatlakozott hozzájuk Szlovákiából, ők az egyik testvér-alkotókör tagjai.

– A homonnai képzőművészekkel többéves kapcsolatunk van. Ők minden évben meghívnak minket városukba, a Nárciszünnepre. Ez ott rendkívüli eseménynek számít. Sárga nárciszba öltözik az egész város, és ilyenkor festők érkeznek vendégségbe, hogy nárciszokat fessenek. Az elkészült munkákat eladják, a bevételt pedig a rászoruló gyerekek megsegítésére fordítják – meséli a szervezőtitkár, hozzáteszi: nagyon jó a kapcsolatuk a lengyel alkotókkal is, de ők most nem tudtak eljönni. Viszont a napokban érkezett meg Ukrajnából egy házaspár, akik kalandos utazás után jutottak el a táborba. A határon három és fél óráig várakoztak, tetőtől talpig átvizsgálták őket. Minden egyes festőtégelyükbe belenéztek a vámosok, hogy nem robbanószószert szállítanak-e – sorolta Frimmerné Ihnáth Mariann.

Megtudjuk, Telkibányát csodálatos településnek tartják a művészek. Ha jó idő van, a szépséges táj a legfőbb téma, de rossz idő esetén sem tétlenkednek, mert találnak beállított csendéletet az alkotó­teremben.

HE


Változatos technikával

Sokféle technikával és stílusban készülnek a táborban festmények és grafikák. A művészek használnak pasztellt, olajfestéket, tust, diófapácot és akrilt is. Az alap pedig lehet farost, vászon vagy a pasztellhez szükséges, jó minőségű papír. A témák szintén változatosak. Van, aki tájképeket készít, mások fantáziarajzokat vagy épp nonfiguratív kompozíciókat.

Persze nemcsak alkotásból állnak a tábori napok. A művészek az egyik nap ásványgyűjtő túrán vettek részt, vasárnap pedig bográcsoztak. Csodás ásványokat a valamikori aranybánya meddőhányójában lehet találni, az utat pedig hivatásos túravezető mutatja.

Az alkotótáborban készült alkotásokból ősszel kiállítás nyílik Telkibányán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában