Helyi közélet

2018.06.08. 11:42

Háromszor dobták le a bombákat Miskolcra

Miskolc - A II. világháború bombatámadásainak miskolci áldozataira emlékeztek.

Miskolc - A II. világháború bombatámadásainak miskolci áldozataira emlékeztek.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Miskolc-Belvárosi Nagyboldogasszony Görögkatolikus Székesegyházban és a mellette lévő kopjafánál emlékezett a II. világháború miskolci bombatámadásainak áldozataira a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja.

Az eseményen először Papp András parókus szólt a hetvennégy évvel ezelőtt történtekről, aki úgy fogalmazott, minden megemlékezés hídként kapcsolja össze a múlt történéseit, tragikus eseményeinek áldozatait a jelennel, a ma élő emberekkel.

Kétszáz tonna

Utána Papp Ferenc városi kulturális főreferens szólt, aki az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Akkor vagyunk jó emberek, akkor vagyunk jó miskolciak, ha tudunk emlékezni elődeinkre, ha megismerjük a városunk múltját, elődeink életét, a nehéz emberi sorsokat. Emlékezni alapvető emberi kötelességünk – jelentette ki a kulturális főreferens.

1944. június 2-án érte a legsúlyosabb bombatámadás Miskolcot, mely a „Frantic Joe” hadművelet keretében Magyarország egyik legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult. Három hullámban, körülbelül kétszáz tonna robbanóanyagot dobtak le a városra. Az elsődleges célpont a Tiszai melletti rendező pályaudvar volt, viszont a bombázás helyét megjelölő füstsávot elsodorta a szél. Emiatt a Semmelweis Kórház környéke és a Népkert, a mai Vörösmarty lakótelep, a Búza tér és a Zsolcai kapu kapott a bombákból. A bombázás következtében négyszázhúsz ember megsebesült, több mint kétszázan meghaltak. Az áldozatok között sok volt a tizennégy éven aluli gyermek. Százhatvan lakóház összeomlott, hatszáz megrongálódott a városban. A támadásban elpusztult a járványkórház, és súlyos sérüléseket szenvedett a vásárcsarnok, valamint az Erzsébet kórház. Megrongálódott a Tiszai pályaudvar is, a rendező pályaudvar épületei pedig elpusztultak.

Még háromszor

A bombatámadás áldozatait néhány nap múlva a Tetemvári piactéren ravatalozták fel, ahol Borbély-Maczky Emil főispán búcsúztatta az áldozatokat. A gyászmise után a polgári áldozatokat a köztemetőben, a katonákat a Hősök temetőjében temették el.

A szövetséges légierő őszig még három alkalommal támadta Miskolcot. Augusztusban kétszer is a pályaudvarok voltak a célpontok, míg 1944. szeptember 13-án Diósgyőrre is több száz bomba hullott, a támadás negyvennégy áldozatot követelt.

A bombatámadások áldozatainak emlékét őrzi az a kopjafa, amelyet 1994-ben a bombázások ötvenedik évfordulóján állítottak a Búza téren. A megemlékezés végén itt helyezték el koszorúikat Miskolc városának, a székesegyház és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportjának kép­viselői.

Tajthy Ákos

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában