Helyi közélet

2018.04.26. 12:07

Nem veszélyes, viszont cserére érett az ózdi mentőautó

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy ózdi, rothadó alvázú mentőautóról került ki megdöbbentő videó az internetre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy ózdi, rothadó alvázú mentőautóról került ki megdöbbentő videó az internetre.

Dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke osztott meg egy videót a Facebook-oldalán, amelyet azután készített, hogy a megyénkben dolgozó mentők jelezték neki: nem megfelelő műszaki állapotú autókkal kell nap mint nap munkába indulniuk.

Az elnök elment személyesen meggyőződni az elmondottakról, és mint posztjában írja, megdöbbent a látottaktól. Az üggyel megkerestük Győrfi Pált. Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője – más dolgok mellett – a következőket válaszolta érdeklődésünkre: „az egyik ózdi mentőautóval kapcsolatos Facebook bejegyzés kapcsán fontos leszögezni, hogy a képeken is látható korrodált, többszörösen hiányos doblemez a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti, ám az autó mielőbbi cseréjének (melyet már előzetesen beütemeztünk) indokoltságát mindenképpen alátámasztja. Győrfi Pál hozzátette: idén várhatóan ezt az autót is lecserélik.

Dr. Kusper Zsolt videóján az látszik, hogy több helyen korrodált egy mentőautó karosszériája, viszont az első keréknél az alváz, vagy – ahogy a szóvivő írja – a doblemez szét van szakadva, elrohadt.

Eltérő véleményen

Az elnök azt írta, a mentőautók műszaki állapota nemcsak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti, mivel a nem megfelelő műszaki állapot hosszú percekkel növelheti a helyszínre vagy a kórházba jutás idejét.

„Míg korábban gyakori volt, mára az Országos Mentőszolgálat flottájában már csak elvétve találni ilyen elhasználódott, rozsdás mentőautót, és az idei év beszerzései révén, várhatóan ezeket is lecseréljük. Az OMSZ-nál futó minden egyes mentőautó biztonságos közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van, amit az időszaki műszaki vizsgák között is rendszeresen ellenőrzünk, a szükséges javításokat elvégezzük” – írta lapunknak Győrfi Pál.

„Az Országos Mentőszolgálat mentőautó-flottájának állapota folyamatosan javul, a járművek átlagéletkora az utóbbi években jelentősen lecsökkent. 2010 óta 679 mentőautót cseréltek újakra és idén újabb 117 új autó érkezik. Így a 2010 óta vásárolt mentőautók száma 793-ra fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy a futó kocsik mindegyike új, korszerű jármű lesz, 7 évesnél öregebb csak a tartalékállományban fog szerepelni. A bemutatott ózdi jármű cseréjét is az előzetes terveknek megfelelően végrehajtják, a cserék ütemezése az új mentőautók gyártási kapacitásának függvényében történik.

ÉM-HI


[related-post post_id="3808684"]

[related-post post_id="3740529"]

[related-post post_id="3765447"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában