Helyi közélet

2018.03.20. 15:54

Hernádbűd: Lemondtak a képviselők, de nem oszlik fel a testület

Hernádbűd - A település polgármestere és jegyzője elutasítja a képviselő vádjait.

Hernádbűd - A település polgármestere és jegyzője elutasítja a képviselő vádjait.

Lemondtak a hernádbűdi képviselő-testület tagjai március 12-én – tájékoztatta lapunkat Szlobodnik László, az egyik képviselő. Indoklása szerint a lemondás oka az, hogy Takács László, a település polgármestere a gazdasági döntésekből rendszeresen kihagyta a képviselő-testületet, a közfoglalkoztatási program forrásait és egyéb közpénzeket szabálytalanul használta fel.

Nem oszlanak fel

Takács László lapunknak leszögezte, a vádakból semmi sem igaz, a közfoglalkoztatási program megvalósítását és az önkormányzat költségvetését a foglalkoztatási főosztály folyamatosan ellenőrzi, de eddig semmilyen szabálytalanságot nem talált. Hozzátette: a képviselők lemondása miatt nem oszlatja föl magát a testület, és nem lesz időközi választás, mert a legutóbbi önkormányzati választáson mandátumot nem nyert személyek lesznek az új képviselők.

Újak a régiek helyére

A kialakult helyzetről Kövér Jánost, Hernádbűd jegyzőjét is megkérdeztük, aki hangsúlyozta: a településen az eddigi közmunkaprogramok elszámolása rendben megtörtént, és semmi különösebb probléma nem merült föl. Remélhetőleg a többivel sem lesz gond.

– A képviselők lemondása nem jelenti a testület feloszlatását, mert feloszlatni csak testületi ülésen, minősített többséggel hozott határozattal lehet. Ez tehát a jogszabályok szerint sima lemondás a mandátumról, aminek az a következménye, hogy a legutóbbi választáson indult, de be nem jutott jelöltek lépnek a lemondottak helyére a megszerzett szavazatok nagyságának sorrendjében. Persze akkor, ha ők a mandátumot elfogadják – jelezte a jegyző. Hozzátette: a választási bizottság ülésezni fog a közeljövőben, annak elnöke pedig kiosztja a mandátumokat a törvénynek megfelelően.

Nem lenne fizetés

– A falu nem maradhat képviselő-testület nélkül, mert az problémákat jelentene, hiszen olyan döntéseket kell meghozni a közeljövőben, amelyek a település működőképességének szempontjából létfontosságúak. Történetesen, ha nem lesz zárszámadása a településnek, akkor befagyasztják a finanszírozást. Ebben az esetben pedig nem lesz pénz se a fizetésekre, se a működésre – vázolta.

Kövér János hozzáfűzte: akkor kell időközi választást kiírni Hernádbűdön, ha az új képviselőjelöltek közül leg­alább ketten nem fogadják el a mandátumot.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában