Helyi közélet

2018.03.03. 13:37

Báthory Erzsébet két szolgálólányt kínzott halálra, bíróság elé állították Miskolcon

Miskolc, Tiszaújváros - A tiszaújvárosi Brassaisok „szimulálták” legjobban Báthory Erzsébet perét.

Miskolc, Tiszaújváros - A tiszaújvárosi Brassaisok „szimulálták” legjobban Báthory Erzsébet perét.

Homonnai Drugeth György és Báthory Erzsébet lánya, Nádasdy Katalin esküvőjét tartották Csejtén, 1610. január 6-án, melynek alkalmával Báthory Erzsébet két szolgálólányt ölt meg, miután megkínozta őket…

Báthory Erzsébetet tettéért bíróság elé állították és példás büntetést kapott…

A bírák is benne voltak

A nyitott bíróság program nyújtotta lehetőségek egyike a perszimuláció, mely szervezésének a Miskolci Törvényszéken immár hagyománya van, hiszen ez évben harmadik alkalommal rendezték meg pénteken az eseményt. Idén Báthory Erzsébet fentebb említett büntetőperét dolgozták fel a csapatok. A megmérettetésre négy iskola jelentkezett, a diákok az eljárási szereplők, a vádlott, az ügyész, a védő, a tanúk és az igazságügyi szakértők bőrébe bújtak bele néhány órára.

A játékban a Miskolci Törvényszék bírái is szerepet kaptak, hiszen ők vállalták magukra a bíróság szerepét és egyben ők voltak a verseny zsűrije is. Dr. Pabis Attila a Miskolci Törvényszék bírája, dr. Szunyog Tibor, az Encsi Járásbíróság elnöke és dr. Puskár József, a Miskolci Járásbíróság bírája nemcsak az ügyet döntötték el, de a csapatok közötti sorrendet is.

Tiszaújvárosiak a csúcson

A legsikeresebben a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium versenyzett, így ők állhattak a dobogó legfelsőbb fokára. Másodikként díjazták a Miskolci Szemere Bertalan Szakgimnáziumot, megosztott harmadik helyezést ért el a Fráter György Katolikus Gimnázium és a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium.

A versenyzők tárgyjutalomban részesültek, ezen túl a legjobbak egy napon át a Miskolci Törvényszék bírái, bírósági titkárai – immár igazi – munkájával ismerkedhetnek majd.

Az Országos Bírósági Hivatal egyik legjelentősebb országos programja a „Nyitott Bíróság” program, melynek elsődleges célja egy jogtudatosabb generáció nevelése. A Miskolci Törvényszék programban való részvételét dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke hivatalba lépése óta támogatja; és biztosítja annak lehetőségét, hogy a törvényszék bírái, igazságügyi alkalmazottjai közép- és általános iskolákkal együttműködve adjanak tájékoztatást az igazságszolgáltatás működéséről. A diákok tárgyaláslátogatások, perszimulációk során ismerhetik meg a bíróságok tevékenységét.

Huszonegyezer középiskolás

A Miskolci Törvényszék a „Nyitott Bíróság” program első előadását 2012 novemberében tartotta meg egy miskolci középiskolában. Azóta a program népszerűsége évről évre nőtt, a programhoz csatlakozni kívánó iskolák száma egyre gyarapodott, a Miskolci Törvényszék dolgozói több mint 21 ezer középiskolás és általános iskolás diákhoz jutottak el előadásaikkal. A bírósági szervezeten és a bírói munkán túl az előadások nagy hangsúlyt fektetnek az alapvető jogi ismeretek megszerzésére, arra, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelő módon hívják fel a figyelmet a fiatalkori bűnözésre, az áldozattá válás kérdéseire, a kábítószerek, az internet, és ezáltal a közösségi oldalak veszélyeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában