Helyi közélet

2018.02.18. 11:51

Zemplén természeti értékeit igyekeznek megvédeni

Bodrogkeresztúr - Hamarosan elindul a „Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén” projekt.

Bodrogkeresztúr - Hamarosan elindul a „Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén” projekt.

Több mint egymilliárd forint az összértéke annak a 100 százalékos támogatottságú projektnek, amelynek célja egyebek mellett Zemplén természeti értékeinek megóvása. A „Komplex élőhely-fejlesztés a Zempléni Tájegység területén” című projektről Bodrogkeresztúrban tartottak csütörtökön lakossági fórumot.

A programot Felházi László, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője, a projekt szakmai vezetője mutatta be. Mint elhangzott, a projekt 1,237 milliárd forint összértékű, amely 1317 hektárnyi területet érint.

A Zempléni Tájegységben a program három területet érint, a Központi Zemplént, a Long erdőt és a Bodrogzugot a Tokaj heggyel kiegészítve. Ennek keretében mindhárom területen komplex élőhelyfejlesztéseket hajtanak majd végre, amely a gazdag élővilág megőrzését, rehabilitációját, a vizes élőhelyek rekonstrukcióját szolgálja.

A Bodrog védelme

Kiemelt szerep jut ezen belül a Bodrog élővilágának, így egyebek mellett igyekeznek visszaállítani a folyószabályozás miatt eltűnt sarlómedreket, figyelmet fordítanak a mederfenekek fenntartására különösen Olaszliszka térségében és igyekeznek biztosítani a vizes élőhelyek átjárhatóságát. Az utak mentén árkokat alakítanak ki a kisvizes élőhelyek megőrzésének érdekében. Ezeknek az árkoknak nem a víz elvezetése, hanem annak megtartása lesz majd a feladata.

Ugyancsak kiemelt szerep jut a program keretében a gyepterületek fejlesztésének és az erdei élőhelyek helyreállításának is. Ezek esetében főleg az inváziós növényfajták visszaszorítása lesz a cél, valamint az őshonos állományok szerkezetének a ­javítása.

A projekt keretében jelentős eszközbeszerzések is megtörténnek majd és Bodrogkeresztúrban kialakítanak egy gazdálkodási központot is.

A fórumon ezt követően a jelenlévőknek a természetvédelmi és gazdálkodási szabályokat ismertették és bemutatták az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának működését is.

- BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában