Helyi közélet

2018.02.12. 14:37

IV. Besenyői Röfi Nap - Kolbász, ameddig a szem ellátott

Szirmabesenyő - Az Észak-Magyarország csapata is indult a Besenyői Röfi Napon megrendezett kolbásztöltő versenyen.

Szirmabesenyő - Az Észak-Magyarország csapata is indult a Besenyői Röfi Napon megrendezett kolbásztöltő versenyen.

Hogy milyen a jó kolbász receptje? A válasz egyszerű, apait-anyait bele kell adni. Leginkább csak ennyit árultak el a kolbásztöltők a receptjükből, részletekbe nem mentek bele, az összetevőkről csak sejtelmesen annyit mondtak, titkos. Persze a pirospaprika, bors, köménymag, só, fokhagyma egyikből sem hiányozhatott, de volt, amelyikbe mézes füge, másikba fehérbor, harmadikba meg tintahal is került. Az Észak-Magyarország csapata is a pikáns ízekre hajtott a negyedik Besenyői Röfi Nap keretében megrendezett kolbásztöltő versenyen. Éppen ezért az általunk kitalált finomságba római kömény is került. A kolbászdarabokat pedig stílusosan Észak-­Magyarországban tálaltuk.

Első ilyen versenyünk volt, ezért minket is meglepett, hogy az ezüst érmet már most sikerült megszereznünk. A csaknem tíz kiló húsból – amelyet minden csapat kapott – pár óra alatt csak úgy tekeredtek a kolbászok. A kollégák sorra próbálták ki – több-kevesebb sikerrel – a kolbásztöltést, majd rá kellett jönnünk, nem olyan könnyű mesterség ez, bár volt, akinek sikerült volna akár kerítést is fonnia kolbászból. Az általunk készített kolbász pedig kicsit sós lett ugyan, de szépen volt töltve, jól átsült, na meg persze a miénk volt…

Voltak persze, akik profikkal erősítették csapatukat. A Mercedes-Benz Miskolc csapata Túru Gyula hentest hívta segítségül, igaz a segítség családban maradt, mert a kolbászmester Balogh ­József ügyvezető apósa. „Kecskemét mellől, Kaskantyúról érkeztem, ezért jófajta kecskeméti kolbászt készítettünk a versenyre. Negyven éve készítem az ilyen ételeket, kezemben van már a recept” – árulta el Gyula.

Kétféle kolbásszal is ­neveztek a versenyre: csípőssel és csemegével. „A csípős jó betyáros lett” – fogalmazott a szakember. A betyáros paprika mellett pedig só, bors, kömény, fokhagyma is került a kolbászukba. Az igazi magyaros étket pedig borral öblítették le. Nem is akármilyennel, a címkéjén ott díszelgett: Balogh József legjobb apósának leg…bora. Hogy mit írtak a pont, pont, pont helyére, azt mindenki fantáziájára bízom.

Antiloppata

Sündisznómáj, antiloppata – sorolta a kolbász hozzávalóit a Miskolc Autóház jókedvű csapata. De gyorsan rájöttünk, ezeket végül is kihagyták az ételből, viszont a pirospaprikát, abból is az erősebbet, biztos, hogy nem. Ők is kétféle kolbászt készítettek, az egyik csípet, a másik nem, de mindkettőbe került fehérbor. Gazdag ­Gábor, aki a recept birtokában volt, elárulta, télen azért van szükség a borra, hogy tovább elálljon az étel. A Miskolc Autóház versenykolbászai már dél előtt szépen tálalva várták a zsűrit, arról nem beszélve, hogy rusztikus házi kenyérrel kínálták az ételt, ami igazán illett a disznó­toroshoz.

A kolbásztöltő versenyen 29 csapat indult, köztük az Avalon Restaurant is, igaz, ők csupán műkedvelőként vehettek részt a megmérettetésen. Bajusz Gergő, az étterem gasztronómiai igazgatója ugyanis zsűrizte az ételeket, így összeférhetetlenség ­miatt kollégái csak töltöttek, de nem versenyeztek.

Albók Gyula séf igazi ­különlegességet talált ki a rendezvényre: rozsdás- és feketekolbászt kóstolhattak a látogatók. Az előbbibe póréhagyma és birsalma került, meg még valami, amit a séf nem akart elárulni. A feketekolbász pedig teljesen elrugaszkodott a magyaros ízektől: tintahal, zöldfűszer, turbolya, darált gersli, de még curry is ízesítette.

Édes és sós

A versenyen induló csapatok nem csak kolbásszal készültek, házi sütemények is sorakoztak az asztalokon. Volt édes, sós, töltött, töltetlen, és persze kolbászos is. De délre megérkezett a hurka, káposzta, óriás üstökben pedig sült a tepertő. Ezek mellett palacsinta, gofri, lepények, tócsni, lángos, szeszes és alkoholmentes italok várták a vendégeket. A színpadon sztárvendégek váltották egymást: Szabó Ádám, Csordás Tibi, valamint Sihell Ferry és Henna. Este pedig bál zárta a napot, ahol a Kántor Band gondoskodott a ­talpalávalóról.

Jövőre is ott lesznek

– Eddig minden évben kilátogattunk a Röfi Napra – mondta Szabó Katalin. – Azt vettük észre, évről évre egyre nagyobb a rendezvény. Kezdetben még egy udvarban volt, most meg a sportpályát is lassan kinövi. Nagyon jól érezzük magunkat, finomak az ételek, jó a hangulat, családias a környezet. Mi jövőre is itt leszünk, az biztos.

Katalin családjával érkezett Szirmabesenyőbe, a ­gyereket is számos program várta, de az Agyagbanda zenéjét is ­szívesen hallgatták. „Nagyon jó a zene, tetszik, ahogy egy-egy bódé előtt elindul a ­mulatozás. Jó kis program ez, jól el is fáradunk ­délutánra” – tette hozzá az édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában