Helyi közélet

2018.02.19. 12:30

Csak óvónőből legalább harmincra lenne szükség Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kiderült, az idősebb pedagógusok lassan nyugdíjba mennek, a fiatalok pedig a ­fővárosba vágynak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kiderült, az idősebb pedagógusok lassan nyugdíjba mennek, a fiatalok pedig a ­fővárosba vágynak.

Néhány év és megyénkben (de országszerte is) kezelhetetlen lesz a pedagógushiány, mondogatják egy ideje a szakemberek. A témáról már korábban is írtunk, most azonban pontosan összeszámoltuk, hány pedagógust várnak a megyénkbeli nevelési-oktatási intézmények. (Legalább is a Belügyminisztérium „közigállás” oldala szerint.)

Nem ritka, amikor valaki megszerzi a pedagógusdiplomát, elkezd dolgozni, de rájön, mégsem ez az ő útja." dr. Kelemen Judit

Kiderült, a legnagyobb ­hiány tanítókból és óvodapedagógusokból van. Csak utóbbiból 30 hiányzik. ­Főleg kisebb településeken, de ­például Miskolcon is.

Nyugdíjba mennek

Vajon mi az oka a pedagógus­hiánynak, és lesz-e elég utánpótlás, kérdeztük dr. Kelemen Judittól, az egri Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusa főigazgatójától, aki elöljáróban elmondta: a tankerületi központok igazgatói évek óta jelzik, hogy az iskolákban nagyon sok olyan pedagógus tanít, akik az 50-es években születtek, s rövidesen ­nyugdíjba vonulnak.

A nyugdíjazások már el is kezdődtek, annyi fiatal azonban nem végez a felsőoktatásban, amennyire szükség lenne.

A főigazgató hangsúlyozta: óvodapedagógusokból pedig azért lett hirtelen nagy hiány, mert a jogszabályok szerint 2015 szeptemberétől 3 éves kortól kötelező a gyermekek óvodai nevelése. Ez a törvénymódosítás azzal jár, hogy sok településen megnőtt az óvodás gyerekek létszáma, hiszen most már azok az édesanyák is elviszik 3 éves gyermeküket óvodába, akik egyébként kistestvérrel otthon vannak, és tudnának rá vigyázni. Így új óvodai csoportok jöttek létre, intézményeket kellett bővíteni, és ezzel természetesen együtt jár, hogy több óvodapedagógusra van szükség.

Népszerű a levelező tagozat

Mint kiderül, a sárospataki campuson is észlelhető, hogy nagy szükség van ­tanítókra és óvodapedagógusokra.

A polgármesterek ­például megkeresik a hallgatókat, akik az általuk vezetett településen laknak, nappali tagozatról menjenek át levelezőre annak érdekében, hogy minél hamarabb munkába tudjanak állni a község óvodájában.

Dr. Kelemen Judit lapunknak elmondta az is, hogy a campuson főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő hallgatók tanulnak. Rendkívül népszerű a levelező tagozat, mert sokan dolgoznak pedagógiai asszisztensként vagy dajkaként nevelési-oktatási intézményben. Nekik a munka­helyük ajánlja (vagy küldi őket), hogy szerezzenek diplomát, és azután pedagógusként tudjanak dolgozni. Olyan hallgatóik is vannak, akik már rendelkeznek másfajta diplomával. Számukra könnyebbség, hogy bizonyos tantárgyakat beszámíthat az egyetem, így nem kell minden tárgyból órákra járniuk és vizsgázniuk.

A fővárosba vágynak

A főigazgatótól kérdeztük azt is, hallgatóik a megyénkben helyezkednek-e el, enyhítve a pedagógushiányt.

– A levelező tagozaton tanulók már dolgoznak, tehát ők valószínűleg a diplomaszerzés után is térségünkben maradnak. A nappali tagozatos hallgatók azonban, mint sok fiatal, nagyobb városba, vagy a fővárosba vágynak. Ismeretes az a tény is, hogy nyelvvizsga bizonyítvány ­hiányában senki nem kaphatja meg a diplomáját, így sokan ezért nem tudják betölteni a megüresedő álláshelyeket. Azt is meg kell jegyezni, hogy az utóbbi években több mint 65 ezer ember költözött el megyénkből, főként fiatalok, közöttük sok gyermekes család is. Így aztán az érettségiig eljutó tanulók száma is egyre csökken, ennek megfelelően pedig az egyetemre jelentkezők és oda felvételt nyert fiatalok száma is egyre kevesebb. Ez érződik Sárospatakon is – ­jelezte a campus vezetője.


A tények

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyénben meghirdetett állások nevelési és oktatási intézményekben a „közigállás” oldal szerint:

  • Óvodavezető: 5
  • Óvodavezető-helyettes: 3
  • Óvodapedagógus: 22
  • Tanító: 5
  • Pszichológus: 15
  • Logopédus: 5
  • Gyógypedagógus: 12
  • Tanár: 2 (német és matematika szakos)
  • Nevelő: 3
  • Szakoktató: 1

  • [related-post post_id="3758188"]

    [related-post post_id="3709880"]

    [related-post post_id="3747520"]

    [related-post post_id="3734030"]

    [related-post post_id="3727305"]

    [related-post post_id="3728317"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában