Helyi közélet

2018.01.21. 11:42

Megmutatják Barna György régi miskolci képeslapjait

Miskolc - A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vette meg a gyűjteményt.

Miskolc - A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vette meg a gyűjteményt.

Hozzáférhetővé teszi a 2015-ben elhunyt ismert gyűjtő, Barna György miskolci képeslapgyűjteményét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Dr. Prokai Margit igazgató beszélt erről, amikor a megye fontos kulturális intézményeit vezetők sorában, szerkesztőségünk vendégeként idei terveikről beszélgettünk.

Akár városrészenként is

Mint hallhattuk: két részletben sikerült megvásárolniuk az örökösöktől a régi képeslapokat. A gazdag gyűjtemény jelentőségét egyebek között az is adja, hogy a múltbeli ábrázolások az egész város területét lefedik, így lehetőség nyílna rá, hogy akár városrészenként, több kiadványban adják közre. Beszélgetésünk idején nem lehetett tudni, hogy ehhez a tervhez kerül-e anyagi támogatás is. Azt viszont igen, hogy legalább egy reprezentatív kiadványt készítenének­ – sok jó példa van rá az országban, hogy egy-egy város kiadta a maga régi képeslapalbumát – emlékeztetett dr. Prokai Margit. A képeslapokat digitalizálják, és ilyen formában is elérhetővé teszik az érdeklődők számára.

Könyvtárbusz, mozival

A könyvtár életének minden részletét érintő beszélgetésből érdemes idéznünk azt az információt is, hogy nyertes uniós pályázatuknak köszönhetően kamionalvázra szerelt nagy könyvtárbusszal gazdagodhat az intézmény. Itt kell megjegyezni, hogy ebben az évben már 325 település ellátása tartozik a megyei hatókörű városi könyvtár feladatai közé (amelyik Miskolcon, a Görgey utcai központi épülete mellett hét további könyvtári egységként működik). Két kisebb könyvtári busz most is járja Encs és Szendrő környékét, elsősorban a könyvkölcsönzést oldják meg. Az elkészülte után az említett térségekben munkába álló új busz viszont alkalmas lesz kisebb rendezvények megtartására, filmvetítésre. Szerelnek belé legalább négy számítógépes munkaállást, megoldják az internetelérést.

Az internet a könyvtári szolgáltatások körében egyébként is fontos, a digitális írástudás elterjesztésében vállalt része miatt. Eddig eMagyarország pontok működtek a könyvtári épületben, tavaly benyújtott pályázatukkal pedig azt szeretnék elérni, hogy az ezeket váltó digitális jólét pontokból is részesüljön a könyvtár – minden miskolci intézményüket szeretnék bevonni.

Túl az uniós értékhatáron

A gyarapodás nem kizárólag a képeslapok beszerzésében és a buszban mutatható meg. Rengeteg új könyvet vásárolnak. Ebben az évben 80 millió forintot költhetnek erre. Nagyobb része a vidéki kistelepülések könyvtáraiba kerül. Ez a keretösszeg már akkora, hogy közbeszerzési pályázatot kellett kiírni, a Miskolc Holding közreműködésével – említette dr. Prokai Margit.

Amit még adhatnak

Kiből lesz az olvasó? A kérdés megválaszolását nem bízzák a véletlenre – a korábban elkezdett programjaik közül folytatni készülnek a Hahó, könyvtár(s)ak! olvasásnépszerűsítő programjukat.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázható miniszteri keretéből indították a roma projektjüket – az óvodáskorúak részére biblioterápiás foglalkozásokat szerveztek, amelyek a szakavatott terapeuta irányításával alkalmat kínáltak a saját élmények feldolgozására is. Az általános iskolások részére tehetségkutató versenyt hirdettek. A tizenéves, pályaválasztás előtt állókat pedig ismert fiatal roma felnőttekkel való találkozásra hívták – példaképekkel találkozva érthették meg, az élet a tanulás és a tudás révén sikereket is kínál. A program 2018-as folytatásáról nem tettek le.

Teljesen más korosztály érdekében szerveződött az Erasmus+ programjuk, amelyben a kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtár és a Morva-Sziléziai Tudományos Könyvtár közreműködésével vesznek részt. Az ötven év felettiek számára kínált szolgáltatásaikat egyeztetik, a résztvevők megismerik a jó és hasznos gyakorlatokat, és lehetőség szerint alkalmazzák is ezeket. Kérésünkre a könyvtár­igazgató sorolta a példákat is: az általa vezetett intézmény az egészségmegőrző programjait (Kaffka Margit Könyvtár) ajánlja. A cseheknél a könyvtári társasjáték klubok érdekesek (a játékok kölcsönzése része a szolgáltatásuknak). A szlovákok pedig az ez iránt érdeklődőket könyvtárosok és levéltárosok közreműködésével, a nyilvános adatbázisok bemutatásával avatják be a családfakutatásba.

Mindennapos szolgálat

A miénk mindennapos szolgálat – hívta fel rá a figyelmet szerkesztőségünk vendége. Dr. Prokai Margit emlékeztetett: csak vasárnap tartanak zárva, egyébként állnak a látogatók rendelkezésére.

Az igazgató említést tett a 24 órán keresztül elérhető szolgáltatásaikról: a könyvtár honlapján elérhető a katalógus, kereshetők a digitalizált könyvtári állományok. Így a helyismereti gyűjtemény, a helyi lapok és a hatalmas plakátgyűjteményük.

- ÉM-BA -


Központi épület

Rákóczi Könyvtár (Görgey A. u. 11.)

hétfő: 12.00–18.30

kedd–péntek: 9.00–18.30

szombat: 10.00–16.00

Fiókok

Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Mindszent tér 2.)

hétfő–péntek: 10.00–18.00

szombat: 10.00–16.00

Lévay József Muzeális Könyvtár (Mindszent tér 2.)

hétfő–péntek: 09.00 – 17.00

József Attila Könyvtár (Szentpéteri kapu 95.)

hétfő–péntek: 10.00–18.00

Kaffka Margit Könyvtár (Park u. 8. )

hétfő–péntek: 10.00–18.00

Móra Ferenc Könyvtár (Klapka Gy. u. 2.)

hétfő–péntek: 10.00–18.00

Petőfi Sándor Könyvtár (Nagy Lajos király útja 16.)

hétfő–péntek: 10.00–18.00

Tompa Mihály Könyvtár (Gyöngyösi I. u. 1.)

hétfő–péntek: 10.00–18.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában