Helyi közélet

2018.01.21. 18:30

„Legyen eszed, hogy eszed legyen…” – a szerelemben, a párkapcsolatban is Miskolcon

Miskolc - Milyen egy jó párkapcsolat? Erre is próbáltak választ adni a közösségi programban.

Miskolc - Milyen egy jó párkapcsolat? Erre is próbáltak választ adni a közösségi programban.

„Mitől válik barátjává, társává valakinek? Mik azok a közös dolgok, amik létrehoznak vagy erősítenek egy kapcsolatot” – hangzott a kérdés. Aztán jöttek a válaszok: „Iskola. Lakóhely. Sport. Érdeklődési kör. Közös barátok…” És hány ilyen közös dolognak kell lennie ahhoz, hogy kapcsolatról beszéljünk? Talán háromnak…

Ahogy elkezdődött…

Mindez néhány nappal ezelőtt a miskolci városháza közgyűlési termében hangzott el. A padsorokban viszont nem a városatyák ültek, hanem miskolci középiskolás diákok, és a pulpituson sem Miskolc polgármestere állt, hanem Szabó-Tóth Kinga szociológus, aki nem mellesleg a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetője és a párkapcsolatokkal, családokkal foglalkozó szakszociológia szakavatott művelője. És persze maga az esemény sem a miskolci közgyűlés aktuális ülése volt, hanem a miskolci önkormányzat által elindított közösségi program egyik foglalkozása.

A sorozat egyébként a „Legyen eszed, hogy eszed legyen” nevet viseli és lehetőséget biztosít a középiskolásoknak az ötvenórás közösségi szolgálat teljesítésére. Az eddigi foglalkozások szerteágazóak voltak. Téma volt a drogmegelőzés, az egészségfejlesztés, megismerkedhettek a fiatalok az igazságszolgáltatás munkájával is.

Már azt is tudhatjuk, hogy a sorozat február 7-én folytatódik a Művészetek Házában, ahol egy addiktológus tart előadást Drogok nélküli függőség címmel.

Folytonos alkalmazkodás

Fontos téma tehát az is, hogy miként is épül fel a fiatalokat is körülvevő emberi társadalom és miként lehetséges azt alakítani, illetve kisebb zökkenők nélkül beleilleszkedni. Ezt segítette a legutóbbi programon a szociológus jelenléte, szavai. Merthogy a társadalomba a párkapcsolatokon keresztül, egy mikrotársadalom, egy család létrehozásával lehet leginkább illeszkedni.

De hogyan választunk párt? Milyen párt választunk? Milyen párt válasszunk? Mind-mind olyan kérdés, amely – ha nem is mindig így kimondva – ott motoszkál a nagybetűs Élet küszöbe közelében toporgó fiatalok fejében. Akik persze nagyobb plénum előtt néha bátortalanul, néha pedig végletekig szókimondóan alkotnak véleményt egymásról, magukról, a világról.

„Az emberek alapjában véve nagyon sérülékenyek, ezért már kamaszkorban meg kell próbálni alaposan átgondolni, hogy milyen társat, milyen párt, milyen párkapcsolatot szeretnénk – mondta Szabó-Tóth Kinga. – Ez azért lenne fontos, hogy az adott kapcsolat ne csak pár hónapig, egy-két évig, hanem a megnyugtató beláthatóságig tarthasson tartalmasa, minden fél számára építő hatással. És rendkívül bonyolult dologról van szó, hiszen a párválasztás a saját akaratunkon és a társ akaratán túl számtalan társadalmi tényezőtől függ. Ma már ritka az, amivel nemrégiben találkoztam, egy olyan nyolcvanhét éves párral, akik még iskolás korukban ismerték meg egymást és azóta is együtt vannak.

Az a bizonyos szekér

Sokan jöttek el persze kötelességből az előadásra: „majd kibírom valahogy”. Van, aki úgy, hogy: „nekem ne mondják meg, mit hogy kell”. De a többség őszinte érdeklődéssel: „Nekem is van párom, nem mindig jövünk ki jól, jó lenne ötlet, hogy lehetne javítani a kapcsolaton.”

Az első „kérdéskör” aztán oldotta a hangulatot, látszott, hogy „itt mindenki emberből van, sőt kamaszból”.

Egy kis irodalmi játék, Ady Endre Kocsi-út az éjszakában verse egy részletének mozaikokból összerakása és értelmezése azért komolyabb irányba terelte a menetet: „Minden Egész eltörött, Minden láng csak részekben lobban, Minden szerelem darabokban, Minden Egész eltörött.” A kilátástalanság költeménye jelezte, hogy nagyon sokszor „rossz szekérre” ülünk fel és nagyon sokáig ragaszkodunk is ahhoz, hogy azon utazzunk…

Érdekes játék volt, amikor azokat a tulajdonságokat kellett csokorba szedni, amelyek egy jó és egy nem jó párkapcsolatot jellemeznek. Szeretet, tisztelet, bizalom, őszinteség, jó szex, kontra titkolózás, szeretet hiánya, kihasználás, veszekedés, megcsalás… Ki-ki válassza ki, melyek jellemzők saját kapcsolatára…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában