Helyi közélet

2018.01.29. 10:01

A tajkártyát még ma sem pótolja az e-személyi Borsodban

Miskolc - „Tisztelt betegek! Az osztályon nincs e-személyi olvasó, így az ilyen igazolvánnyal rendelkező betegeket is csak TAJ-kártya meg­léte esetén tudunk ellátni.” Tapasztalhatjuk, hogy kicsit még döcögős a forradalmi újítás ­bevezetése.

Miskolc - „Tisztelt betegek! Az osztályon nincs e-személyi olvasó, így az ilyen igazolvánnyal rendelkező betegeket is csak TAJ-kártya meg­léte esetén tudunk ellátni.” Tapasztalhatjuk, hogy kicsit még döcögős a forradalmi újítás ­bevezetése.

A felirat egy egészségügyi intézmény információs pultjánál olvasható, ahol a sorszámokat osztják a rendelésekre. Történik ez annak ellenére, hogy a nagy reményekkel induló e-személyit két évvel ezelőtt vezették be és tavaly ősz óta az egészségügyi intézményekben már használják azt a felhő alapú egészségügyi információs rendszert, amelynek használatához az egészségügyi dolgozók számára kötelező az e-személyi használata, éppen ez adja a biztonságos belépés lehetőségét.

Jó lesz még az…

Az e-személyi igazolvány egyébként nagyon népszerű, 2016 óta már több mint 2,6 millió állampolgár igényelte az új okmányt. Az e-személyit amúgy csak magyar állampolgárok igényel­hetik, és az igénylők nem csak akkor tehetik és teszik meg ezt, ha már lejárt, vagy eltűnt az előző igazolványuk, mivel egyre többen fedezték fel az új személyi előnyeit – olvastuk.

Kétségtelen, hogy az e-személyi nagyon biztonságos és a nemzetközi sztenderdnek megfelelő, az igazolványban található chipkártya révén a személyes adatok kiolvasását támogató rendszerekben is könnyedén lehet használni.

Már valamennyi patikusnak, háziorvosnak, az egészségügyben dolgozónak e-személyi igazolvánnyal történik meg a beléptetése, így biztosítható, hogy az egészségügyi elektronikus térben ­„jogosulatlan adatkezelés” ­ne történjen.

Már a rendőröknél is van

A tajkártya azonban még jó darabig biztosan nem szűnik meg, mert nem biztosítható az összes fellelhető helyen a szükséges olvasóberendezés és szoftver. Így – ha tetszik, ha nem – jó ideig még érdemes magunknál tartani a tajkártyát, ha rendelésre, vagy kórházi ­ellátásra ­megyünk.

Az viszont tényleg örömteli, hogy személyi azonosításon kívül az e-személyit lehet jegy- és bérletvásárlásra is használni például a MÁV-nál vagy például – úttörőként – a debreceni helyi tömegközlekedésben.

Ügyfélszolgálaton is

Az is előrelépés, hogy 4100 rendőr rendelkezik már az adatok olvasására alkalmas eszközzel, és tavaly év vége óta a NAV minden ügyfélszolgálatát is felszerelték kártyaolvasóval.

Érdekesség, hogy a hivatalos szerveken kívül végülis bárki vásárolhat kártyaolvasót, aki az okmányhoz elektronikus aláírás-tanúsítványt is igényel, így otthonról is létrehozhat úgynevezett hitelesített dokumentumokat.


Mire jó még?

Előzetes regisztráció után az e-személyazonosító igazolvány segítségével az állampolgár a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatja oly módon, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érinti az okmányát, létrejön a kártya­olvasó és az okmányban lévő chip közötti kommunikáció és megtörténik a kártyaolvasó és a chip kölcsönös hitelesítése. Ezután a rendszer átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet, valamint az ujjnyomatot. Megtörténik az utóbbi adatok, európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése.


Idénymunka, jóval egyszerűbben

Már azon is dolgoznak, hogyan lehetne az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó idénymunkásokat az új, e-személyi igazolványukkal regisztrálni. Már létezik egy mobilalkalmazás az idénymunkások gyors bejelentésére, ennek továbbfejlesztését vizsgálja most a kormány. Ha a terv megvalósul, nem kell majd az idénymunkások adatait kézzel felvinni a rendszerbe, elég lesz „lecsippantani” a személyijüket. Tehát olyan egyszerű lesz bejelenteni az idénymunkásokat, mint érintős bankkártyával fizetni a közértben, ha elnyeri a kormány tetszését az az előterjesztés, amit négy ­minisztérium és a ­Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) készítenek.


[related-post post_id="3648228"]

[related-post post_id="3377147"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában