Helyi közélet

2018.01.25. 12:02

360 fokos videó: Slam poetry-s rendhagyó irodalomóra a Magyar Kultúra Napján Miskolcon

Miskolc - Január 22. 1989 óta a Magyar Kultúra Napja, ilyenkor minden tele van koszorúzásokkal és klasszikus versek monoton felmondásával. Üde színfolt volt a Slam Poetry Miskolc és a Kós Károly Építőipari Szakgimnázium kooperációja: az intézményben fiatal slammerek tartottak rendhagyó irodalomórát kortársaiknak.

Miskolc - Január 22. 1989 óta a Magyar Kultúra Napja, ilyenkor minden tele van koszorúzásokkal és klasszikus versek monoton felmondásával. Üde színfolt volt a Slam Poetry Miskolc és a Kós Károly Építőipari Szakgimnázium kooperációja: az intézményben fiatal slammerek tartottak rendhagyó irodalomórát kortársaiknak.

A közelmúltban slam poetry-versenyen jártunk, ahol kiderült, milyen fiatal mindenki, úgyhogy ezt nem is taglalom tovább. Most az az izgalmas, hogy a Magyar Kultúra Napján tulajdonképpen újabb apró legitimációt kapott Miskolcon a műfaj mint a mai kultúra szerves része. Hogy az ünnephez illeszkedően feltegyem a költői kérdést: vajon hatékonyabban tud három 17 éves lány és két, pár évvel idősebb fiú kulturális értékeket átadni kortársaiknak, mintha azok végigállnának egy Szózat és Himnusz közé ékelt 45 percet?

Az óra menete roppant egyszerűen alakult, elvégre bemutató foglalkozásról volt szó. Ozsváth Cseke Gergő, a Slam Poetry Miskolc egyik tagja összefoglalta ars poeticájukat annyival, hogy "tulajdonképpen csak slammelni fogunk". Emellett persze beszéltek röviden a műfaj történetéről, hogy mit ad a slam poetry, miért is élvezet ez az egész annak, akinek van affinitása hozzá. Nem titkolt céljuk volt azért egyben toborozni is táborukba.

Kicsit megmozgatta fantáziámat a kérdés, hogy vajon hol rejlik az irodalomhoz vonzódás határa, és ez mennyire befolyásolja a slam poetry-hez csatlakozást. Hiszen azért a Kós mégis csak egy műszaki iskola. Cseke, mint a két lábon járó példa, ledöntötte a sztereotípiát, mivel ő sem humán középiskolából jön, és szerinte, mint annyi minden más az életben, ez is tanulható. Bár tartalmaz belőle elemeket, azért másak a keretek, mint a költészetben. Vattay Angelika - szintén slammer - annyival toldotta meg, hogy bárki elmondhatja a véleményét egy szövegben, ahogy ő mondta: "csak elmondod, és igazad van; abban a három percben csak te vagy, és az számít".

Szóval ilyesmi üzeneteket adtak át a Magyar Kultúra Napján fiatalok a fiataloknak, kultúrailag. Az igazán izgalmas annak a tanárnőnek a zárszava volt, aki vendégül látta a slammereket. Felhívta diákjai figyelmét, hogy lehet nincs még a hivatalos tankönyvekben, amiről most hallottak, de elképelhető, hogy az ő gyermekeiknek a slam poetry már kötelező tudás lesz. Ha ott még nem is tartunk, de azért az már jó jel, hogy ez a rendhagyó irodalomóra összejöhetett, és vannak olyan oktatók, akik így gondolkodnak.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3741260"]

[related-post post_id="3740029"]

[related-post post_id="3738632"]

[related-post post_id="3732259"]

[related-post post_id="3729980"]

[related-post post_id="3719205"]

[related-post post_id="3699989"]

[related-post post_id="3729544"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában