Helyi közélet

2017.11.06. 10:49

Türelemjáték a 3-as főúton: két sávon a körforgalomban

Miskolc - Másfél év alatt a harmadik forgalmi rendet kell tanulni a közlekedőknek.

Miskolc - Másfél év alatt a harmadik forgalmi rendet kell tanulni a közlekedőknek.

Közel egy hónapja marták fel az aszfaltburkolatot Miskolc határában, az úgynevezett zsolcai körforgalomban. Három hete újra is aszfaltozták, a egy hete pedig az útburkolati jelek is felkerültek, ami okozott némi meglepetést a rendszeresen arra közlekedőknek. Ez ugyanis a harmadik forgalmi rend ott másfél év alatt.

Az a másfél év…

Persze valamivel több időről van szó, de a másfél évet azért említjük, mert akkor – egy, az autósok körében nagy visszhangot kiváltó cikkben – Molnár Emillel, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével elemeztük a helyszínen, hogy is helyes ott közlekedni. Akkor ugyanis már jó ideje útburkolati jelek nélkül volt a körforgalom, amely teljesen lekopott. Ennek fényében a szakember a párhuzamos közlekedés szabályát nevezte irányadónak. Eszerint két sávon közlekedhettek az autósok körben, és egy kihajtásnál értelemszerűen a külsőben közlekedőnek volt elsőbbsége, akinek egyébként megvolt a lehetősége, hogy a külső sávot használva közlekedjen körbe (ilyen rendje van például a közeli hipermarket két körforgalmának is.).

Körbe-körbe két sávon

Tavaly novemberben aztán – többszöri érdeklődésünk után – elkészült az útburkolati jelfestés, ami megváltoztatta a forgalmi rendet, hiszen a zsolcai kihajtóknál a külső sávba záróvonal került, ami megakadályozta a körbeautózást, viszont a két sáv csak a Miskolcról kihajtásnál a zsolcai lehajtóig maradt meg, a körforgalom többi része egysávos lett.

Ezen változtatott most az újrafestéssel ismét a Közútkezelő, ugyanis az új rend szerint ismét kétsávos lett a körforgalom teljesen körbe. A külső sávban ismét záróvonal van a kihajtóknál, ahogy a körforgalom nagy részén a két sáv között is. Sávot váltani csak a kihajtók után, nagyon rövid szakaszon lehet.

A tavalyi útburkolatijel-festés után az autósok nem igazán akarták tudomásul venni a kihajtók utáni záróvonalat, így két helyen – a zsolcai kihajtónál és a Miskolcra befelé jövő surranósáv belső sávjának végén – terelőtáblákkal zárták el a lehetőséget a sáv további használatára. A surranósávnál maradtak a táblák (ezt nem aszfaltozták), a zsolcai kihajtónál viszont egyelőre nem kerültek vissza.

ÉM-HI


[related-post post_id="3259476"]

[related-post post_id="3187056"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában