Helyi közélet

2017.09.03. 18:29

A Csipet Csapat Pestre tart

Hollóháza - Hollóházi gyerekszínjátszók képviselik majd a megyénket.

Hollóháza - Hollóházi gyerekszínjátszók képviselik majd a megyénket.

Huszonhét gyerek egyszerre egy helyen nagy zsivajt csinál. Mert gyerekek, mert mondanivalójuk van. Huszonhét beszélgetés pedig hanggal jár. Smuczer Tünde csendet kér.

A külső szemlélőnek úgy tűnik, ez a pusztába kiáltott szó esete, de néhány másodpercen belül a gyerekek sorokba rendeződnek. Minél egyenesebbek a sorok, annál jobban halkul a zaj. Mire mindhárom sor kialakul, néma csend van. A hollóházi Csipet Csapat Színjátszó Kör próbáján járunk.

Ők is tudnak adni másoknak, tudnak segítséget nyújtani." Lovas Adrienn

Óvodástól felnőttig

A társaság ebben a formájában nagyjából három éve alakult. Legalábbis a csapat legidősebb tagja, a 20 éves Anita így emlékszik. Anita még közli, már van egy szakmája, de most tanul még egyet, szeretne kertész lenni, de tovább már nem mondhatja, kezdődik a próba. A legidősebb mellett a legfiatalabb tag is megérkezik. Ő óvodás.

Először a minihifiből érkezik a zene. Az első néhány dalt arra éneklik a hollóházi gyerekek, majd érkezik egy katonai gyakorlóruhába (ha valakinek ez még mond valamit) öltözött fiatalember, aki egy szintetizátort és egy erősítőt cipel magával. A gyerekek közül sokan azonnal megrohanják és ölelgetik. Ő Tóth Gábor atya, a hollóházi Szent László római katolikus templom lelkésze. Gábor atya mosolyogva tűri a túláradó szeretetet, majd a kipakolás után együtt énekelnek.

A lehetőség

A Csipet Csapat nagy lehetőség előtt áll.

– Tavaly beneveztem őket a Pajtaszínház programba, de akkor nem választottak ki minket – mondja Lovas Adrienn, Hollóháza polgármestere, a Csipet Csapat vezetője. – Idén pályázni kellett. Úgyis nagyon benne voltunk a pályáztatási rendszerben, úgy gondoltam, egy próbát megér.

Néhány hete telefonáltak, hogy rendben, befogadták a pályázatunkat, ki is jelölték a mentorunkat, a Miskolci Nemzeti Színház művészét, Nádasy Erikát, ő majd segít betanulni azt a darabot, amit kiválasztunk. Amikor egy kicsit jobban utánanéztem a programnak, kiderült, mi egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyét fogjuk képviselni, ami nagy felelősség, ugyanakkor egy hatalmas lehetőség, hogy Budapesten, a Nemzeti Színházban mutathatjuk meg magunkat jövő januárban.

Szerep mindenkinek

A Csipet Csapat nem csupán egy összeszokott társaság, hanem egy olyan közösség, amely néhány résztvevőnek rendkívül sokat jelent.

– Valahogy úgy alakult, hogy a tagjaink többsége olyan gyerekekből áll, akik nevelőszülőknél nevelkednek – mondja Lovas Adrienn. – Számukra egy ilyen közösség a valahová tartozás érzését erősíti. Amikor voltunk a Tündértánc táborban, ahol beteg gyerekek üdültek és ott műsort adtunk, láttam a könnyeket a mi gyerekeink szemében, hogy ők is tudnak adni másoknak, tudnak vigaszt, segítséget nyújtani.

Arra nagy gondot fordítanak, hogy senki se maradjon szerep nélkül.

– A Banyabalhé előadásunkon ez nem volt gond. A Hófehérkénél úgy oldottuk meg, hogy betársítottuk a Hupikék törpikéket, így mindenkinek írtunk szerepet. A Pajtaszínházas programba még nem alakult ki, melyik darabot választjuk, de azt már jeleztem a szervezőknek, ha kell, azt is átírjuk, mert ahányan vagyunk, annyian fogunk szerepelni – mondja Adrienn.

A próba végén a gyerekek még megígértetik, visszatérünk, és beszámolunk majd róla, hol áll a születendő produkció. Nem volt nehéz megígérni.

A Pajtaszínház program

A Pajtaszínház programot 2015 őszén a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával indította útjára a Nemzeti Művelődési Intézet a falusi színjátszó mozgalom újraélesztésére. A legjobbak, 19 megye amatőr színjátszó társulatai januárban léptek nyilvánosság elé előadásaikkal a II. Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain. 2018-ban a hollóháziak képviseltetik magukat a jövő évi szemlén B.-A.-Z. megyéből.

Bánhegyi Gábor


A mentor

Nádasy Erika

Kecskeméten született, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze

Munkahelyek

1993–2011 Gárdonyi Géza Színház, Eger

1992–1993 Jókai Színház, Békéscsaba

1986–1992 Kecskeméti Katona József Színház (énekkari tag)

1985–1992 Kecskeméti Katona József Színház (kellékes)

Díjak, elismerések

2009. Prima-díj

2008. Nemzetközi monodráma fesztivál legjobb alakítás díja

2006. Domján Edit-díj

1999–2000, 2001–2002, 2003–2004 Napsugár Díj

1999–2000. Páholy-díj

1998. Az Évad legjobb alakítása díj – Liliom – Julika


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában