Helyi közélet

2017.08.21. 11:46

Szent István törvényei a mai napig aktuálisak

Sárospatak - A Magyarok Kenyere tiszteletére rendeztek ünnepet Sárospatakon.

Sárospatak - A Magyarok Kenyere tiszteletére rendeztek ünnepet Sárospatakon.

Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében rendezték meg augusztus 20-án az államalapítás és a Magyarok Kenyere tiszteletére az ünnepséget vasárnap délután.

Kettős ünnep

– Számunkra a mai kettős ünnep – mondta köszöntőjében Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere. – Ünnepeljük az államalapításunkat, és azt, hogy ezen a napon nyilvánították újra várossá Sárospatakot, amelynek jövőre lesz az 50. évfordulója. Augusztus 20. számunkra kitüntetett alkalom. Szent István ünnepe a biztos történelmi, kulturális alap. Azt üzeni, jót tenni, alkotni nem csupán lehetőség, hanem kötelességünk.

– Ma az első magyar királyra, az államalapításra emlékezünk – mondta ünnepi beszédében dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Sárospatak díszpolgára, aki szombaton kapta meg Encs díszpolgára címét. – Jó elgondolkozni ebből az alkalomból azon, kinek köszönhetjük, hogy ma magyar állampolgárokként élhetünk. Érdemes megvizsgálni, eleink mit tettek azért, hogy ma itt Sárospatakon is békében és barátságban élhetünk.

Ha megvizsgáljuk a történelmet, láthatjuk, az előző generációk sokat tettek azért, hogy ma Európa szívében független, demokratikus országban élhetünk. Szent István törvényei, intelmei bizony még a mai napig aktuálisak és érvényesek. Ezeknek is köszönhetjük, hogy ma Magyarország Európa legbiztonságosabb országa. A Szent István-i gyarapodás egyre jobban érzékelhető az országunkban és ez erre az évre fokozottan érvényes, hiszen csak Sárospatakra több mint 10 milliárd forintnyi forrás érkezett, amelynek köszönhetően még továbbgyarapodhat a zempléni település.

Segítség

– A kenyér az egyik legszebb magyar szó – mondta beszédében Taskó József, a B.-A.-Z. Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezet elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke. – A kenyér egy szakrális jelkép, Isten áldása.

Ma a Magyarok Kenyerét is ünnepeljük. A 2011-ben indított mozgalomhoz az Agrárgazdasági Kamara az elsők között csatlakozott, hiszen ez a program a határainkon belüli és azon kívüli rászorulók megsegítését tűzte ki célul. Ez a program lehetőséget teremt az adakozásra, a segítségnyújtásra. Évente több mint háromezer adakozó adja össze a Magyarok Kenyere búzáját. Idén csak a mi megyénkben 31 tonna búza gyűlt össze, amely több, mint amennyit tavaly sikerült összegyűjtenünk.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában