Helyi közélet

2017.08.26. 11:56

Ösztöndíj lesz, de csak később

Miskolc - Kiderült, a szakgimnazisták csak akkor kapnak ösztöndíjat, amikor már a szakképző évfolyamra járnak.

Miskolc - Kiderült, a szakgimnazisták csak akkor kapnak ösztöndíjat, amikor már a szakképző évfolyamra járnak.

– Vajon miért nem kaptak ösztöndíjat azok a diákok, akik az MSZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma úgynevezett MÁV-os osztályába járnak? És vajon ebben az évben miért nem indul ilyen osztály? – tette föl a kérdéseket egyik olvasónk.

Felvetéseivel kapcsolatban megkerestük a középiskola igazgatóját, Baghyné Urbán Ilonát, aki elmondta: valóban indítottak tavaly közlekedés-automatikai műszerész osztályt, melynek tanulói ösztöndíjban részesülnek majd a MÁV-val kötött szerződés alapján, de ez csak az 5. évben lesz aktuális.

Ugyanis az érettségi utáni 5. év lesz a szakképző évfolyam. Ez egyébként nemcsak a Kandóban van így, hanem azon hiányszakmák esetében is, melyek előfeltétele az érettségi. Az első négy évben ugyanis érettségire készítik fel a tanulókat, és ezzel párhuzamosan csak ágazati képzés folyik. Ez tehát valami félreértés lehet az olvasó részéről, jegyezte meg az igazgató.

A MÁV fizeti

Jelezte, az idén valóban nem tudtak közlekedés-automatikai műszerész osztályt indítani, mert volt ugyan jelentkező, de annyi nem, hogy elég legyen egy osztályra. De nincs semmi baj, hiszen az ágazati képzés után a másik osztályból is tudnak jelentkezni a diákok az 5. évfolyamon az ösztöndíjas szakmára, amit majd a MÁV fizet nekik a megkötött tanulói szerződés alapján.

Az igazgató rávilágított: sokan azt hiszik, hogy a szakgimnáziumok első négy évfolyama is szakképzés, de ez nem így van. Ez csak a régi szakmunkásképzőkre, mai nevükön szakközépiskolákra igaz, ahol már 9. osztálytól szakképzés folyik. Ők valóban már az első évben is részesülhetnek ösztöndíjban.

A Kandóban az érettségizett diákok egyébként többféle szakmából választhatnak: lehetnek például közlekedés-automatikai műszerészek, elektronikai technikusok és erősáramú elektronikai technikusok is.

Baghyné Urbán Ilona felhívta a figyelmet: a szülők minden problémás esetben nyugodtan kereshetik az iskolát, ahol teljes körű tájékoztatást kaphatnak.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában