Helyi közélet

2017.07.25. 19:24

A világ legkisebb fesztiválja Dubicsányban

Dubicsány - Tizedik alkalommal rendezik meg idén a Fignár Fesztivál Udvart­­­.

Dubicsány - Tizedik alkalommal rendezik meg idén a Fignár Fesztivál Udvart­­­.

A legnagyobb kulturális oldalak programajánlójában is kiemelt figyelmet kap az alig több mint háromszáz lélekszámú Dubicsány fesztiválja, amelyet több helyen mini-Kapolcsként is aposztrofálnak. A rendezvényt Fignár Zoltán és felesége, Melinda hívta életre, és rendezi meg immár tizedik alkalommal saját udvarházukban, ahol koncertekkel, kiállításokkal, mozival, ebéddel és egyéb programokkal várják a betérő művészetkedvelőket.

Mindent láthat

– Azután fél évvel, hogy megvásároltuk a portát, már meg is rendeztük az első rendezvényünket, akkor még a Borsodi Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódva – meséli a kezdetekről Fignár Zoltán. – Kezdetekben még kéthetes volt a rendezvényünk a nagy fesztiválhoz hasonlóan, az volt a cél, hogy legyen egy olyan helyszín, ahol emberközelbe kerül a kultúra.

A Fignár Fesztivál Udvarnál emberközelibb pedig nem is lehet egy rendezvény, ahogy a szervező mondja, ez a világ legkisebb fesztiválja, ugyanis ha valaki megáll a porta közepén, akkor mindent láthat, a színpadtól a kiállítóhelyekig.

Az alap ugyanis a kiállítások, amelyből minden évben többet is megnyitnak, ehhez kapcsolódnak a koncertek, az író-olvasó találkozók, vetítések, beszélgetések. Az utóbbi években már a Kolorcity Fesztiválhoz kapcsolódnak, és négynaposra szűkítették a rendezvényt, hogy kicsit pörgősebb legyen. Hamarabb kezdenek azonban a Kolorcitynél, afféle előrendezvényként.

Az idei program augusztus 2-án startol, 17 órától, nyolc kiállítás megnyitójával, amelyek közt lesz fotó, grafika és kovácsoltvas témájú is. Ezt követi a már visszatérő Vodku zenekar koncertje, de lesz borkóstolás, automata-­antikvárium, kézműves vásár, és idén is főznek 1500 adag töltött káposztát, ami szintén a védjegye már a Fignár Fesztivál Udvarnak.

Csütörtökön Bónizs Róbert mutatja be Toldi – Ördögi erő című könyvét, majd zenél Ferenczi György és a Rackajam, illetve a Vodku Fiai. Pénteken a Kabin Band indítja a délutánt, majd EndORFin- és Dindes d’Espace-koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők.

Szombaton, augusztus 5-én már 14 órától elindulnak a programok: az Európai Borlovagrend Borsodi Legátusa veszi át a megvendégelés szerepkörét, zenél a Verskoncert zenekar, a FusionXgroup és a Szeder, este fél kilenctől pedig tábortűz, amit Fignár Zoltán szintén hagyományos és jó hangulatú fesztiválprogramként említ meg.

Sokan visszatérnek

A rendezvényen minden évben sok látogató megfordul, ahogy a szervező mondja, sok a visszatérő vendég, akik már várják a fesztivált. Hagyomány az is, hogy ingyenesek a programok, belépőként egy könyvet kérnek, amelyeket aztán felajánlanak, illetve minden évben gyűjtenek a kiskapudi állatmenhely számára.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában