Helyi közélet

2017.06.24. 19:14

Tízéves a Borút Egyesület

<em>Hogy tíz év egy civil szervezet életében sok-e vagy kevés, mindig az dönti el, mennyit sikerült megvalósítania a kitűzött céljaiból. Úgy érezhetjük, sokat megtettünk azért, hogy városunk gyöngyszeme, a történelmi avasi pincesor visszakapja méltó helyét Miskolc mindennapjaiban.</em> <strong>Báthory Csongor írása.</strong>

Hogy tíz év egy civil szervezet életében sok-e vagy kevés, mindig az dönti el, mennyit sikerült megvalósítania a kitűzött céljaiból. Úgy érezhetjük, sokat megtettünk azért, hogy városunk gyöngyszeme, a történelmi avasi pincesor visszakapja méltó helyét Miskolc mindennapjaiban. Báthory Csongor írása.

2007-ben néhány pincetulajdonos úgy gondolta, hogy tennie kell, hogy ismét a pihenést, a szórakozást, a kulturált borfogyasztást szolgálja a város közepén majd 1000 pincét magába foglaló pincesor. Kevés város dicsekedhet azzal, hogy a belvárosában található egy több száz éves pincerendszer, borházakkal, kanyargós, macskaköves utcácskákkal. Pincetulajdonosként fájó szívvel néztük, hogy egyre több elhagyatott, romos épület, szemetes utca csúfította el ezt a nagy múltú, jobb sorsra érdemes területet, összefogtunk, mert tennünk kell épített örökségünk védelmében. Ennek szellemében alakult meg az Avasi Borút Egyesület. Az első években az egyesület tagjai csak a baráti kör számára szerveztek borversenyeket, főzőversenyeket, és a közvetlen környezetükkel foglalkoztak, borházuk környékét szépítették, és közben beszélgettek arról, hogy mit kéne tenni az avasi pincesorok védelmében. A beszélgetés nem csupán pusztába, vagyis hegyre kiáltott szó maradt, hanem tettek követték.

Rendbe tettük „lehetőségeinkhez mérten” a sétányokat, aztán pályázatokat adtunk be, amelyek támogatásával már kevés anyagi lehetőségünk is keletkezett. Elkészült a felsősoron a fából ácsolt kilátó, ültettünk fákat, díszbokrokat. Igyekeztünk minél több városlakót felcsalni az Avasra rendezvényeinkkel. Vendégül láttunk írókat, költőket, színészeket, zenészeket a „Kultúra nyitott pincéi” több éve tartó rendezvénysorozatunkon. Az Avasi Borangolás egyik szervezőjeként kinyitjuk pincéinket minden májusban a nagyközönség előtt. Mára már több ezren vesznek részt a fesztivál kiszélesedett eseményén. Több olyan városlakóval találkoztunk ezen az eseményen, aki miskolci létére először járt a pincesoron. Csodálkozva mondogatták, hogy ők eddig fel sem mertek ide jönni, mert azt hitték, ez valami elhanyagolt, veszélyes terület, ahol minden bokorból bűnözők támadják meg az arra járót. Szerencsére sikerül ezt a tévhitet egyre jobban eloszlatni. Kutatómunkát végzünk a pincesor múltjáról, aminek az eredményeit kiadványokban juttatjuk el az érdeklődőkhöz. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel kötött együttműködés és barátság és a közösen írt pályázatok segítik a kiadványaink elkészítését, és közösen készítettünk filmeket a hely népszerűsítésére. Disputákat szervezünk, ahol a pincesor fejlesztésére irányuló tervek, ötletek születnek. Felvettük a kapcsolatot a határon inneni és túli, hasonló céllal létrejött civil szervezetekkel, tapasztalat­cserékkel bővítve tudásunkat.

Az elmúlt években sok elhagyatott pince talált új gazdára, szépülnek a borházak. Egyre gyakrabban szól a dal a pincesorok között, fő a bográcsban a pörkölt, sül a szalonna, vidám hangulatban szórakoznak a pincetulajdonosok a barátaikkal. Bár a Móricz Zsigmond által 100 évvel ezelőtt megálmodott avasi Tündérkert még álom, de kézzelfoghatóan érzékelhető a különbség a 10-20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A megalakuláskor megfogalmazott céljaink egy részét jó látni megvalósulni, ami újabb célok megvalósítására ösztönöz minket. Mert van még tennivaló a következő 10 évre is!


Koncertekkel, kiadvánnyal jubilálnak a János Pincében

Tízéves az Avasi Borút Egyesület, a hétvégi Fröccsfesztivál keretében programokkal készülnek, ünnepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában