Helyi közélet

2017.06.15. 16:24

Kezdetét vette a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program

Miskolc - A csípőszúnyogok nagy számban történő megjelenése gátolja a munkavégzést, a pihenést, a szabadban való tartózkodást, zárt térben akadályozza a nyugodt alvást.

Miskolc - A csípőszúnyogok nagy számban történő megjelenése gátolja a munkavégzést, a pihenést, a szabadban való tartózkodást, zárt térben akadályozza a nyugodt alvást.

A szúnyogok elleni védekezésről jogszabály rendelkezik. A védekezés részben az irtásra, részben a megelőzésre irányul.

Összefüggő, nagykiterjedésű lakott területek kezelése légi úton történik. Szúnyogirtó-szer és szúnyoglárva irtószer légi úton történő környezetbe juttatását 2017. április 1-jétől a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak engedélyével lehet végrehajtani.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja. Idén június 1-én vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja. A vállalkozók a gyérítéshez szúnyogirtásra engedélyezett szereket használnak. A szervezett légi gyérítésben alkalmazott készítmények a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

A szúnyog ártalom megelőzése szempontjából az egyéni védekezés is kiemelt jelentőségű.

A szúnyogok bejutásának megakadályozására, zárt terek védelmére a háló, szabadban pedig a szúnyogcsípések megelőzésére a szúnyogriasztó szer alkalmas. Mind a légtér kezelésére illetve a személykezelésre számos engedélyezett készítmény áll rendelkezésre, amelyek a használati utasításuk szerint alkalmazhatók.

Mivel a szúnyoglárvák fejlődéséhez a víz nélkülözhetetlen - sekély, védett vízterekben fejlődnek -, ezért különösen lakóházak környékén, a tenyészésre szolgáló pangó vizek, alkalmi víztározók felderítésével, majd megszüntetésével az ártalom csökkenthető.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában