Helyi közélet

2017.05.17. 19:22

„Nyugodt és jó hangulatú erőként”

Miskolc - Erősebb képviseletet szánnának a vidéknek, mint eddig.

Miskolc - Erősebb képviseletet szánnának a vidéknek, mint eddig.

Oktatási konferenciát rendezett a napokban az Új Kezdet Miskolcon, melyen részt vett Gémesi György is. A párt elnöke szerkesztőségünkbe is ellátogatott, ahol tervekről, elképzelésekről beszélgettünk vele.

Többször elmondta, hogy bizonyos területeken az alapokon is változtatni kell, erre képes lehet egy újonnan alakult párt?

Gémesi György: A párt frissen alakult, de a tagjai – különösen, akik a vezetésben vannak – kipróbált emberek, hiszen az önkormányzati szektorra támaszkodva kértem fel őket, találtuk meg egymást. Borsod megyéből például a kistokaji polgármester, Ambrus Gyöngyi, Szentistvánról dr. Pusztai-Csató Adrienn, vagy Komlóska polgármestere, Köteles László, de említhetem Üveges Gábort, Hernádszentandrás polgármesterét. Mögöttük van értékrend, hitelesség, hiszen ott vannak a terepen, és mindennap választ kell adniuk a térségben, a településen a kérdésekre, és ezt eddig jól tették, megválasztották őket nem is egyszer. Egy ilyen csapattal gyorsan lehet haladni, és az újraépítkezést jól el lehet indítani, egy ilyen nagy vállalásnak pedig csak így lehet nekiindulni.

Véletlen, hogy megyénket többen is képviselik a párt vezetésében?

Gémesi György: 27 éve vagyok a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, elég jól ismerem a polgármesterek tevékenységét, és ez a megye aktívabb volt olyan polgármesterekből, akik sokat tettek már a településük fellendüléséért. Ezért kerülhettek be nagyobb arányban, az ő tevékenységük volt, ami engem nagyon megfogott. Ugyanakkor az országos átlagtól nagyobb probléma van ebben a megyében, adott esetben a politika eszközként használta, aztán elfelejtette. Itt van egy nagyobb alulról jövő aktivitás a polgármesterek részéről, az abból fakadó tenni akarás, hogy újra és újra elhagyták, elfelejtették ezt a vidéket. Sok kistelepülés van ebben a megyében, és ezeket nem leírni kellene, hanem pont azokból a jó gyakorlatokból, amelyek Hernádszentandráson, Kistokajban vagy Komlóskán működnek, azt leszűrni, hogy itt még rengeteg tartalék van. A kistelepülések jó lehetőségek arra, hogy revitalizálódjon a megye.

Az, hogy az Új Kezdet vidéki polgármesterek vezetésével alakult, azt jelenti, hogy erősebben jelenik meg a programjukban a vidék képviselete?

Gémesi György: Igen. A fővárosnak is megvan a szerepe, de az arányokkal gond van, és a vidék szerepe elengedhetetlen. Ellenőrizetlenül csorog forrás a felzárkóztatásra és a fejlesztésre, érdekrendszer alapján, nem átgondoltan, koncepciózusan. A vidékfejlesztésnek nevezett politika megbukott, ezt szeretnénk Új Kezdetként is zászlóra tűzve a 12 pont részeként megvalósítani. A Józan ész forradalmának fontos része a vidék felzárkóztatása. A fiataloknak vidéken jelenleg nincs jövőképe, miközben a kormány 9 milliárdot fordítana munkásszállók építésére. A szándékot értem, de a munkásszálló a régi rendszer letűnt formája. Inkább szociális bérlakásépítést kellene indítani, ami segítené a munkaerő-mobilitást, támogatná a fiatalok életkezdését, és a gazdaságot is élénkítené. De a legjobb megoldás ott megteremteni a lehetőséget, ahol szükség van rá, nem igaz, hogy nem lehet.

Van erre lehetőség?

Gémesi György: Én a decentralizáció híve vagyok, feladatokat kell adni az önkormányzatoknak, 3200 potenciális partnere lenne a kormányzatnak, ha nem vennék el a hatásköröket. Egy teljesítményelvű és -értékű ország felépítése az Új Kezdet célja. Én nem hiszem el, hogy Magyarországon ne lenne meg még mindig a potenciál. Ez nem pártpolitikai vagy hatalmi kérdés, ez szakmai kérdés és hazafiság kérdése.

Terveznek-e együttműködni más pártokkal, szerveződésekkel?

Gémesi György: A partnerkereséshez még nem vagyunk megfelelő stádiumban, októberre tűztük ki a programunk bemutatását. De semmiképpen nem szeretnénk olyanba belemenni, mint ami például a baloldalon zajlik. Számomra kilátástalan a mai klasszikus értelemben vett baloldal és a körülötte lévő kis pártok jövője. A Jobbik számunkra nem alternatíva, innentől nagyon szűk a kör. Októberre látszani fog, milyen formában tudunk esetleg szövetségeseket, együttműködő partnereket találni. A Momentum ígéretes tevékenységei szimpatikusak, ha jól össze lehet hangolni a tapasztalatot a fiatalos dinamizmussal és ezek megfelelő alázattal viszonyulnak egymáshoz, akkor abból lehet jövőkép. De tiszta források kellenek, az Új Kezdet nem azért új kezdet, hogy belemenjen valamilyen dagonyába. Kíváncsiak vagyunk, van-e Magyarországon ma egymillió olyan ember, aki azt mondja, hogy egyik politikai pártra sem szavaz, mert ha van, akkor nekik üzenünk leginkább ezekkel a programokkal. Ha nincsen, az is egy döntés lesz, és tudomásul vesszük, de szerintem van, bárhová megyek az országban, ezt látom. Mi nem az a párt vagyunk, amelyik mindennap kint lesz az utcán és tüntetni fog, mi építeni szeretnénk és alkotni. Fogunk adott esetben keményen fogalmazni vagy ütközni persze. De Új Kezdetként nyugodt és jó kedvű erőként akarjuk megmutatni, hogy ez is egy alternatíva.

Az első téma, amiben komoly lépéseket tettek, a rendszerváltás utáni politikusok vagyonosodási vizsgálatára irányuló népszavazás kezdeményezése.

Gémesi György: Várható volt, hogy az első körös kérdések nem mennek át, de igazság is volt az indoklásban. Bekerültek a második körös kérdések, amelyek lényege nagyon egyszerű: akarja-e ön, hogy a politikusok vagyonosodási vizsgálata megtörténjen? Már csak öt évre visszamenőleg, hiszen ennyire ad lehetőséget a törvény. Kíváncsi vagyok, milyen indokkal söprik le az asztalról, de mindenképpen elkezdjük az aláírásgyűjtést. Azt gondolom, össze lehet annyit gyűjteni, amire mondhatjuk, hogy ez a mi felhatalmazásunk, az emberek ezt akarják és mi be fogjuk nyújtani a Parlamentben. A korrupció csak ezen keresztül számolható fel, de ezeket a vagyonosodási vizsgálatokat nem a jelenlegi NAV keretein belül képzeljük el. Nem tartom összeférhetőnek Tállai Andrásnak a politikai és a NAV vezetői szerepvállalását. El kell egyszer számolni, tiszta vizet kell önteni a pohárba. Mint polgármesterek, ebbe mi is beletartozunk és ez éppen ezért hiteles. Ez a 12 pontunk első pontja, minden ember tisztán látja, hogy intézményes korrupció van Magyarországon, ami nem számolható fel egyik pillanatról a másikra, de el kell kezdeni.

Vannak még olyan területek, amelyekkel ehhez hasonlóan erősebben szeretnének foglalkozni?

Gémesi György: Szeretnénk a devizahiteleseknek üzenni, május 18-án lesz egy konferencia Budapesten gazdasági kérdésekben, ahol javaslatot fogunk tenni ennek a megoldására, hiszen ez másfél millió embert érint. Természetesen szeretnénk az egészségügy tekintetében is javaslatokat tenni, orvosként tragikusnak ítélem meg a helyzetet, elsősorban a humánerőforrás tekintetében és az összehangolatlanság, szakmaiatlanság tekintetében is. Ez év októberében az Új Kezdet országos nagygyűlésén kerül bemutatásra programunk, de addig a 12 pont mentén szakmai konferenciákat rendezünk az ország egész területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában