Helyi közélet

2017.05.24. 09:12

„Niki nem maradhat tb nélkül”

Gesztely - A lány születése óta fogyatékos, édesanyja nem érti, miért nem százalékolják le automatikusan.

Gesztely - A lány születése óta fogyatékos, édesanyja nem érti, miért nem százalékolják le automatikusan.

Egy édesanya és sérült leánya kálváriájára hívta fel a figyelmünket az egyik miskolci háziorvos. Szinte hihetetlen, de ha egy halmozottan fogyatékos gyermek nagykorúvá válik, egyszeriben elveszíti a tb-támogatását, az adókártyáját és minden más kedvezményt, ami eddig járt neki. Az édesanya pedig csak szaladgál egyik intézményből a másikba, és ügyükre hónapokig nem talált megoldást.

– Azt sem tudom, hol kezdjem – mondja feldúltan az édesanya, Varga Szilvia. – A lányom, Niki születésétől óta halmozottan fogyatékos, mozgáskorlátozott és értelmi sérült, értelmi képességei egy 5 éves gyermek szintjén vannak. Shuntöt ültettek a fejébe, ez vezeti el a felesleges agyvizet, epilepsziás rohamok törnek rá, bármikor orvost vagy mentőt kell hozzá hívnom. Minden este úgy fektetem le, hogy jaj Istenem, csak éjszaka nehogy történjen vele valami. Reggel nem is merek bemenni hozzá, csak amikor már hallom, hogy ébren van, mert mindennap attól félek… – Szilvia nem fejezi be a mondatot.

Be kell fizetni

A bajokat csak tetézi, hogy amikor Niki decemberben 18 éves lett, automatikusan megszűnt a társadalombiztosítása, az adókártyája és minden kedvezménye, amit eddig kapott. Erről május 2-án értesült, az adóhivatal leveléből. Az édesanya pedig hiába szaladgál egyik hivatalból a másikba, próbálja intézni az ügyeket, de a mai napig nem oldódott meg jó pár probléma. Például az, hogy Szilvia hivatalosan még nem gyámja a lányának, mert a gondnoksági per még folyik a bíróságon. Így aláírni sem tud a lánya helyett, pedig Niki se írni, se olvasni nem tud. Még nem történt meg a lány leszázalékolása, ami miatt jelentős összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene befizetnie Szilviának. Mindennap retteg, mikor kapja meg a csekket, mert azt biztos, hogy nem tudják majd kigazdálkodni. Az adóhivatalban azt mondták neki, hogyha megtörténik a leszázalékolás, a pénzt visszaigényelheti.

– De addig is hogy éljünk meg? – kérdezi kétségbeesve az édesanya.

Nem érti

Egyszerűen nem érti, hogy ha egy gyerek orvosi szakvéleménye arról szól: állapotában javulás nem várható, akkor miért kell végigjárni ezt a procedúrát? Miért nem kapja meg az illető automatikusan és folyamatosan az egészségügyi és szociális ellátásokat?

Szilvia azt sem érti, hogy a hivatalok miért nem segítenek a hasonló helyzetbe került szülőknek mindent elmagyarázni, mit hol és hogyan intézzenek. A szülők egymásnak adnak tanácsokat.

Mostanra annyit sikerült elérni, hogy Niki kap családi pótlékot, 20 ezer 300 forintot, Szilvia ápolási díjat, havi 50 ezer forintot. Ha a családi pótlék helyett a fogyatékossági támogatást választja az anya, akkor lánya elveszti a közgyógy­ellátást, pedig a gyógyszerei havi 10 ezer forintba kerülnek. Szilvia véletlenül tudta meg, hogy a tb-t szociális alapon is meg lehet igényelni, ezt megtette, hiszen beteg lánya nem maradhat ellátás nélkül.

– Kész kálvária! – fakad ki az asszony.


Hat hónapra született

Niki ikerterhességből született 6 hónapra. Testvére, aki kisfiú volt, meghalt. Niki 5 hónapot töltött kórházban élet-halál között. Az orvosok azt jósolták, egész életében fekvő beteg lesz, beszélni sem fog tudni, ennek ellenére a kislány 5 éves korában járni kezdett és beszélni is megtanult. Azonban állandó felügyeletet igényel, járása bizonytalan, csak segítséggel tud biztonságosan közlekedni, öltöztetni és fürdetni kell.

Niki 9 éves volt, amikor a szülei elváltak, most édesany­jával és nevelőapjával él.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában