Helyi közélet

2017.05.23. 11:09

Galvácson nevet kapott a megújult központi tér

Galvács - Elkészült az 1956-os emlékhely Galvácson, amelynek köszönhetően a faluközpont is szebb megjelenést kapott. A templom melletti, eddig név nélküli tér az Október 23. tér nevet kapta.

Galvács - Elkészült az 1956-os emlékhely Galvácson, amelynek köszönhetően a faluközpont is szebb megjelenést kapott. A templom melletti, eddig név nélküli tér az Október 23. tér nevet kapta.

„Az 56-os Forradalom és Szabadságharc vidéki emlékhelye Galvácson” címmel nyújtott be sikeres pályázatot még tavaly a település. A megvalósításhoz az 56-os Emlékbizottságtól kétmillió forint támogatást nyertek el, mivel azonban szerettek volna egy szépen megújult és jól használható közösségi teret a település központjában, így az önkormányzat is hozzátette a maga anyagi forrását a kivitelezéséhez, hogy olyan legyen a végeredmény, mint amit megálmodtak és terveztek.

Az emlékhely illeszkedik a faluközpont arculatához, emeli a templom, a tájház, a bolt, a faluház és az egészségház által körbezárt központi terület megjelenését" Slezsák József polgármester

A beruházás kapcsán a templom körbekerítését is megoldották. A tér téglakerítést kapott, felújították a kopjafát, új kandeláberek, padok kerültek ki, illetve év­elő növények és örökzöldek. Külön tábla emlékezik meg a Járási Munkástanács elítélt vezetőiről, illetve egy másik információs tábla az 1956-os történések bódvavölgyi eseményeit mutatja be térképen. A kopjafa része egy összesen kilencből álló túraútvonalnak, amelynek végigjárásával szintén az 1956-os hősök előtt tudnak a túrázók tisztelegni, megismerkedve az akkori eseményekkel, illetve Galvács történetével.

Május 13-án Családi és Gyermeknapi rendezvényt tartottak a településen a Galvács Sport és Szabadidőparkban a Galvácsért Baráti Kör Egyesület és az önkormányzat szervezésében. A gyerekeket meglepetés bohócműsorral, szabadtéri játékokkal, lovaglási lehetőséggel, ugrálóvárral és kispályás labdarúgótornával várták, a felnőttek pedig szalonnasütéssel zárták a napot.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában