Helyi közélet

2017.05.04. 16:44

A meleg keverékkel lehet majd jobb a tiszatarjáni összekötő út

Hejőkürt, Mezőcsát, Miskolc, Tiszapalkonya, Tiszatarján - Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket a Hejőkürt és a tiszatarjáni elágazás közötti út hibáinak javítása kapcsán.

Hejőkürt, Mezőcsát, Miskolc, Tiszapalkonya, Tiszatarján - Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket a Hejőkürt és a tiszatarjáni elágazás közötti út hibáinak javítása kapcsán.

A másik problémája az utak melletti gazos részek eltüntetése (vagy el nem tüntetése) volt. Mindkettővel az ügyben illetékes Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t kerestük meg.

– A Mezőcsát–Tiszapalkonya összekötő út (a tiszatarjáni csomópont és Hejőkürt) közötti szakasza szerepel a társaságunk által összeállított „Priorizált középtávú felújítási tervben” sürgős prioritással – nyilatkozta Kósa Veronika, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott kommunikációs osztályvezetője. – A felújításhoz szükséges források rendelkezésre állását követően az aszfaltozási munkálatokat haladéktalanul elvégezzük. Az új aszfalt kopóréteg elkészítéséig a jelenlegi burkolat állagának megóvását kátyúzással, padkarendezéssel, valamint forgalomtechnikai eszközökkel igyekszünk biztosítani.

„Utántömörödő jellegű”

Kósa Veronika azt is tudatta, hogy az aszfaltkeverő telepek tavaszi–nyári üzemének beindításáig csak hidegaszfalttal történő kátyúzásra van lehetőségük. Ez a technológia megfelel az üzemeltetési szabályzatokban, technológiai utasításokban foglalt előírásoknak, ugyanakkor csak ideiglenes megoldást jelent.

– Idén április 10-én is egy ilyen jellegű „speciális kötőanyagú ömlesztett keverékkel történő burkolatjavítási” munkavégzésnek lehettek szemtanúi az arra közlekedők – fogalmazott a megbízott kommunikációs osztályvezető. – Ez a technológia úgynevezett „utántömörödő jellegű” burkolatjavító anyag felhasználásával történik, ami azt jelenti, hogy a forgalom hatására éri el végleges tömörségét és áll be a burkolat jelenlegi szintjére. Ebből kifolyólag fordulhat elő, hogy a burkolatjavítási munkálatok utáni órákban – napokban – még nem egyenletes az út felülete.

A késő tavaszi, nyári időszakban lehetőségük lesz meleg aszfaltkeverékkel elvégezni az útszakasz kátyúzását, ami „hosszabb távú, jobb eredménnyel járó felületet eredményez majd”.

ÉM-JLI


Kaszálás és táblák

„Az út melletti kaszálást éves feladattervünknek megfelelően ütemezve végezzük” – mondta Kósa Veronika. „Az út menti növényzetet, fákat, bokrokat rendszeresen nyessük, ritkítjuk, bizonyos esetekben közfoglalkoztatottak igénybevételével is. Ezen növényzet fontos szerepet tölt be az út optikai vonalvezetésében, továbbá a hófúvás ellen is védelmet nyújthat, így teljes kiirtása nem célunk.

Azon területeken, ahol vadállatok előfordulása várható, oda vadveszély táblákat helyeznek ki a vadásztársaságokkal egyeztetve. Ettől függetlenül a vadak okozta balesetveszélyt teljes mértékben nem lehet megelőzni.


Hatalmas víznyelő szippantotta magába egy ötsávos autóút egy szakaszát Fukuoka egyik legforgalmasabb pontján két hete, kedden. A döbbenetre csak az licitált rá, hogy nem sokkal később jöttek az újabb hírek: a japánok mindössze néhány nap alatt helyrehozták az utat. Ezt mindenki hitetlenkedve fogadta csak el – hát most itt van a videós bizonyíték a munkálatokról, és ez valami csoda.

Hadseregnyi útjavító gép jelent meg egyszerre a moszkvai Puskin tér közelében, hogy eltüntessék a kátyúkat. A mintegy háromszáz jármű egyetlen nap alatt aszfaltozta le a Tverszkaja utat és ezt egy rendkívül látványos timelapse videón meg is örökítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában