Helyi közélet

2017.05.16. 10:49

A jó szakmunkás a mindennapi élet sztárja, nem a celebek

Miskolc - Kiemelkedő megyei siker született nemrégiben a Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjében, ahol két tanuló is szakmája legjobbja lett, emellett a szakmák európai versenyének válogatóján is született megyénkbeli győzelem.

Miskolc - Kiemelkedő megyei siker született nemrégiben a Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjében, ahol két tanuló is szakmája legjobbja lett, emellett a szakmák európai versenyének válogatóján is született megyénkbeli győzelem.

A Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjébe jutott diákokat köszöntötte a kamara. Nagyon jól szerepelt idén megyénk a Szakma Sztár Fesztiválon, vagyis a szakmunkás tanulók versenyének évi országos döntőjében, amelyet a közelmúltban rendeztek Budapesten.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) hétfőn délelőtt látta vendégül a tizenhét döntős fiatalt felkészítő tanáraikkal és a képzési centrumok vezetőivel együtt.

A jövő záloga

Minden eddiginél több diák képviselte megyénket és kapott valamilyen elismerést a fesztiválon – 15-én a Szakma Sztáron, ketten az EuroSkillsen –, hangzott el az ünnepségen, ahol a megye minden szakképzési centrumának vezetője és a megyei kamara minden tagozatának elnöke jelen volt.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke hangsúlyozta is: ez jelzi, hogy mennyire fontos ez az esemény és a tehetséges szakmunkások ügye, illetve a szakképzési centrumokkal való együttműködés.

– A magyar jövő nagymértékben függ attól, hogy milyen szakembereket tudunk nevelni, ez alapkérdés, amit a magyar kormány és a gazdaság szereplői is kiemelt kérdésként kezel. Mindezt jól fémjelzi az is, hogy a miniszterelnök személyesen is jelen volt az idei Szakma Sztár Fesztiválon – jelentette ki az elnök.

A szakképzés helyzete a duális képzéssel, ami egyre inkább teret nyer, optimizmusra ad okot, aki szeretne továbbtanulni, az megteheti a képzési rendszerben, hangzott el.

– A gazdaság tárt karokkal várja a fiatal szakmunkásokat a munkaerőpiacon, nincs olyan szakma, amelyik ne lenne fontos. Egy szakmával mindenki megtalálhatja a számítását az életben, a cégek – még ha nehézségek árán is, de – megfizetik a jó szakembereket. Ma már egy jó szakmával rendelkező szakmunkás ugyanannyit kereshet, mint egy kezdő diplomás – mondta Bihall Tamás.

Azt is elmondta: nem véletlen, hogy már évek óta Szakma Sztár Fesztivál a szakmunkás tanulók versenyének a neve, ugyanis az, aki egy szakmát magas szinten művel, aki valami egyedit tud alkotni, az a mindennapi élet sztárja.

Éppen ezért a versenyen szerepelt fiatalok ismert embernek vallhatják magukat, „igazi ismertséget szereztek maguknak, ellentétben a televízióban látható celebekkel”.

A Parlamentben is

Az ünnepi beszédet követően egyenként szólították ki a fiatalokat és a felkészítő tanárokat, elismeréseket és ajándékcsomagokat átadva. Bihall Tamás hangsúlyozta, hogy ez a minimum, amit megérdemelnek.

Május 26-án a Parlamentben is köszöntik majd a Szakma Sztár Fesztivál dobogósait, ahol Kövér László házelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is gratulál majd a fiatal szakembereknek.

Hét dobogós megyénkből

Megyénkből rekordszámú, 15 szakmát tanuló diák jutott be az idei Szakma Sztár Fesztivál fővárosi döntőjébe.

A legnagyobb sikert a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának diákjai érték el, közülük öten is dobogós helyezéssel tértek haza.

A mérleg végül 1 hetedik és hatodik, 3 ötödik, negyedik és harmadik hely, illetve 2-2 második és első a fesztiválon.

Itt rendezték meg a szakmák európai versenye, az EuroSkills válogatóját is, melyen két diák képviselte megyénket.

Egyikük hatodik, míg Varholik Dávid első helyet szerzett, így ő képviseli ápolás és gondozás szakmában hazánkat az európai viadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában