Helyi közélet

2017.04.23. 18:33

Dévény-módszer: remény a szülőknek, remény a gyerekeknek

Miskolc - „Azt mondták, nem fog járni és beszélni a gyermekem, de egyévesen már szaladt”.

Miskolc - „Azt mondták, nem fog járni és beszélni a gyermekem, de egyévesen már szaladt”.

– Épp az imént mesélte nekem egy édesanya, hogy amikor a gyermeke 6 hetes volt, az orvosok azt jósolták, soha nem fog járni, soha nem fog beszélni. Aztán amikor a baba 2 és fél hónapos lett, az édesanya elhozta hozzánk a Dévény Központba, és tökéletes, gyönyörű gyermeke lett. Egyévesen már szaladt, majd nem sokkal utána elkezdett beszélni. Tehát egészen komoly sérülésekből tudunk szép eredményeket felmutatni. Persze van olyan nagyon súlyos eset is, amikor csak részeredmények érhetők el – hozott példát munkájuk eredményességére a Hubikné Klein Margit DSGM-szakgyógy­tornász, gyakorlatvezető, aki kolléganőjével együtt mutatta be az érdeklődőknek Miskolcon Dévény Anna módszerét, a DSGM-et (Dévény Speciális Manuális Technika-Gimnasztika Módszert).

A Dévény Központban a szülőknek nem kell fizetniük a kezelésekért." Hubikné Klein Margit

Manuális technika

A Dévény Anna Alapítvány szakemberei az Akadémiai Esték sorozat vendégei voltak a MAB-székházban.

– A Dévény-módszer egy rehabilitációs módszer, speciális gyógytorna. Nagyon sokan összekeverik a masszázzsal, mert manuális technikával kezeljük az izmokat. Ezzel tulajdonképpen előkészítjük a mozgásra, illetve az idegrendszert stimulálva a mozgások beindulnak. Tehát a manualitás alkalmazásától lesz különlegesebb a kezelés, mint egy hagyományos gyógy­torna. A mozgássérülések összes területén használható, az ortopédia, a baleseti utókezelések, neurológia esetén, vagy az agyvérzések utáni kezelésekben – sorolta Hubikné Klein Margit, hozzátéve: fő területük azonban a gyermekek kezelése, mivel a módszer az oxigénhiányos, koraszülött vagy mozgászavarokkal küzdő gyerekek rehabilitációjára kiválóan alkalmas.

Személyre szabott

Megtudtuk, az első vizsgálat után a gyerekek életkoruknak és állapotuknak megfelelő, személyre szabott kezelést kapnak. Ez manuális terápiából és mozgatásból áll, ami kiegészül a mozgatás közbeni kezeléssel.

– Sok esetben gyönyörűen tudjuk korrigálni a ferde fejtartást vagy az aszimmetrikus testtartást. A koraszülött gyermekeknél is kiváló eredményeink vannak, hiszen a manuális technikának köszönhetően olyan stimulációt kap az agy, hogy a mozgások beindulnak, és legtöbbször tökéletes gyógyulást tudunk elérni. Az arc-száj kezelése révén tudunk segíteni a szopási problémás csecsemőknek és a beszédzavaros gyermekeknek, akiknél nem indul meg idejében a beszédfejlődés. A Dévény Központban a szülőknek nem kell fizetniük a kezelésekért, de hozzá kell tennem, hogy az OEP-támogatás nem elég az alapítvány működésének fenntartására, ezért azok a szülők, akik megtehetik, támogatják az alapítványt – ismertette a szakember.

Jelezte: a megyénkben élő szülőknek nem kell Budapestre utazniuk, a Dévény-módszer Miskolcon is elérhető Molnár Tünde és Vágner Anikó gyógytornászoknak köszönhetően. Ők egyelőre egyéni vállalkozási formában kezelik a betegeket, de minden remény megvan arra, hogy munkájuk a közeljövőben OEP-finanszírozottá váljon. Viszont a támogatás csak a 10 évnél fiatalabb gyerekekre vonatkozik majd – tette hozzá.

Minél hamarabb

Kérdeztük azt is, felnőttek problémáin tud-e segíteni a Dévény-módszer. Mézám Zsuzsanna DSGM-szakgyógytornásztól megtudtuk: felnőttek esetében elsősorban traumatológiai utókezelésekben érnek el nagy sikereket. Sebesülés vagy gipszlevétel után a sérüléstől távolabb eső részeket tudják a speciális manuális technikával kezelni. Ezzel oldják az izmok és kötőszöveteket zsugorodását. Így lényegesen lerövidül a baleseti utókezelés, hamarabb munkába tudnak állni az emberek. Siker érhető el az agyvérzésen átesett felnőtt emberek esetében is. Nem mindegy azonban, hogy mennyi idő telik el az agyvérzés után. Minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál jobb. A felnőtteknél is nagyon szépen működik az agyi plaszticitás, tehát egyes területek át tudják venni a sérült területek működését, de azért ez kevésbé működik, mint csecsemőkorban.


Ki Dévény Anna?

1935-ben született Budapesten. Tízéves korában a budapesti Mészáros utcai Táncművészeti Iskolában ismerkedett meg a művészi tornával, ahol Kovács Éva tanítványa volt. 1957-ben az Állami Gyógytornászképzőben gyógytornász diplomát szerzett. 1970-ben a Budapesti Testnevelési Főiskolán ritmikus sportgimnasztika szakedzői diplomát szerzett. 1990-től napjainkig a Dévény Anna Alapítvány vezető gyógy­tornásza. Munkája révén létrejött a szülési sérült csecsemők és kisgyermekek valódi gyógyítása és a baleseti utókezelések egyedülállóan eredményes rehabilitációja. Az egyéni kezeléseken kívül az ortopédiai problémás gyermekek és felnőttek korrekciója zenés csoportos órák keretében zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában