Helyi közélet

2017.03.28. 10:20

Veszedelem a Béke utcában

Bekecs - Veszett róka után veszett kecskéket is találtak Bekecsen.

Bekecs - Veszett róka után veszett kecskéket is találtak Bekecsen.

„Évek óta élünk itt, de rókát soha nem láttam még a faluban. Egészen a napokig, amikor az egyik megjelent itt a kertben. Ott, ahol a gereblye van, látja? Azzal kergettem el!” – mondja egy bekecsi nő a Béke utcában.

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a vadásztársaságokkal. Dr. Bodnár László

Nincs ok a félelemre

– Négy tyúkom volt, kettőnek megharapta a fejét, másnap reggelre elpusztultak. Lapáttal raktam ki őket. Aztán jöttem rá, megfogtam a tyúkokat, ahogy tettem rá a lapátra. Meg is ijedtem utána, amikor hallottam, veszett róka volt a falu közelében, hogy esetleg pont az volt, akkor aztán engem is megfertőzhetett. Aztán megnyugtattak, azóta már több mint két hét eltelt, már nem kapom el a veszettséget. A nevemet ne írja ki, nem akarok magamnak bajt.

Amiatt látogattunk el a bekecsi Béke utcába, mert már egy veszett róka a település közelében is riadalomra okot adó hír, de az még inkább, hogy egy bekecsi portán két veszett kecskét találtak. A kecskék gazdája a Béke utcában lakik, a helyiek meg is mutatják a portát, de senki sincs otthon.

A szomszédban egy értelmi sérültek nappali ellátását végző épület. Éppen ebédidő van. Az egyik lakónak nagyon fontos a kézfogás és a nevemre is kíváncsi. Elismétli a keresztnevemet, bólint, majd visszaül. A lakók szemmel láthatóan nem foglalkoznak azzal, a szomszédban milyen beteg állatokat találtak.

– Voltak itt szakemberek és megnyugtattak mindenkit, nincs okunk az aggodalomra, a betegség ide nem fog átterjedni – mondja Balogh Andrea, a nappali otthont működtető alapítvány munkatársa. Rókát nem láttunk a közelben, mi csak nappal vagyunk itt, a róka meg sötétedés után szokott mozogni.

Segítettek

– Nekünk annyi szerepünk volt, hogy segítettük a hatóságok munkáját – mondja dr. Bodnár László, Bekecs polgármestere. Most van a veszettség elleni védőoltás ideje, a kutyatartók figyelmét felhívtuk ennek a fontosságára, szórólapoztunk és az oltások idején közfoglalkoztatottakat bocsátottunk az oltást végzők segítésére. Az intézményeinkben egy utólagos rágcsálóirtást is végeztünk. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a vadásztársaságokkal. Úgy tudom, minden vadász egy szezonban legalább egy rókát kell hogy bemutasson terítékre, ezzel 30–50 rókával csökken a környék rókaállománya. Vannak rókacsapdáink, ezeket igény szerint két-három hétre ki tudjuk kölcsönözni azoknak, akik kérik, megmutatjuk, hogy kell kezelni.

A veszettségről

A veszettség egy vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelő-gyulladást okoz emlősökben. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség.

A fertőzés leggyakoribb formájában a veszett állat harapása útján a sérült bőrfelületen keresztül a nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe.

A tünetek állatfajonként változatosak lehetnek. A veszettség főbb tünetei: nyálzás (nyálcsorgás), lógó állkapocs, széjjeltérő kancsalság (strabismus divergens), viselkedészavar (agresszió), kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (kő, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang (a hangszálakat ellátó ideg bénulása miatt), víziszony (hydrophobia, ugyanis a bénulások előtt a nyelés, amelyet reflexszerűen már a víz látványa is kiválthat, görcsös fájdalmat okoz). A vadon élő állatokra a szokatlan szelídség jellemző.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában