Helyi közélet

2017.03.18. 10:42

Büszkeségpont emlékeztet majd orvosra, nővérre

Miskolc - Elnyert pályázatokat mutatott be a megyei kórház vezetése nevébe­n dr. Csiba Gábor főigazgató.

Miskolc - Elnyert pályázatokat mutatott be a megyei kórház vezetése nevébe­n dr. Csiba Gábor főigazgató.

– Amit a legfontosabbnak tartok, az az ’56-os emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Büszkeségpont pályázata, amelyre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház is pályázott és nyert – nyilatkozta a pénteki sajtótájékoztatón dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa. – Mi az emlékművel a névtelen orvosok és nővérek forradalomban betöltött szerepére szerettünk volna emlékezni, és emlékezünk is. Az emlékmű a kórház kellős közepén Büszkeségpontként szerepel majd.

A megvalósítás munkálatai áprilisban indulna­­k.” Dr. Csiba Gábor

Az orvosok és az ápolók

Elhangzott: az 1956-os forradalom fegyveres harcai alatt a kórházak példát mutattak helytállásból. Az orvosok és az ápolók hősiesen küzdöttek a sebesültek mielőbbi és szakszerű ellátásáért, az életek megmentéséért. A látványtervet Varga Éva szobrászművész készítette, mint ahogyan ő valósítja meg az új emlékművet – a Csillagpont épület előtti díszes kialakítású téren – is, amelyre 5 millió forintos támogatást nyert az intézmény, és április 30-ig a tervek szerint el is készül.

Ugyanakkor a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében két pályázatot is nyert a megyei kórház: az egyik pályázat keretében 242,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segíti annak a projektnek az eredményes megvalósulását, amely során 419,76 kW összteljesítményű napelemes kiserőműveket telepítenek a kórház intézményein. (A beruházásában a miskolci Szentpéteri kapui és a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház érdekelt.) A rendszer összesen 215 ezer kWh villamos energia megtermelésére képes, mely a fenntartó számára, a helyi energiaárakat figyelembe véve, mindösszesen bruttó közel 5 és fél millió forint megtakarítást eredményez éves szinten.

Áprilisban kezdik

– A másik pályázat eredményeképp a közeljövőben az orvos- és nővérszállók épületenergetikai felújítása is elkezdődik, mely 207,6 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás révén valósul meg – folytatta dr. Csiba Gábor főigazgató-fő­orvos. – Ez látványos lesz, hiszen aki a 26-os számú úton megy Sajószentpéter felé, azt fogja látni, hogy a kórház Blaskovics utcai lakótelepe teljesen megújul. Széppé és energetikailag olcsóbbá, hasznosabbá válik az az épületegyüttes, amely nagyon fontos a humán erőforrás megtartása szempontjából számunkra – hangsúlyozta az igazgató. Hozzáfűzte: a munkálatok a tervek szerint mindkét esetben áprilisban elindulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában