Helyi közélet

2017.03.12. 14:24

Az 500. évfordulóra emlékeztek Vizsolyban

Vizsoly - Jubileumi istentisztelet és hálaadás keretében emlékeztek a reformáció 500. évfordulójára Vizsolyban, a Bibliavasárnap ünnepén – adta hírül az opont.

Vizsoly - Jubileumi istentisztelet és hálaadás keretében emlékeztek a reformáció 500. évfordulójára Vizsolyban, a Bibliavasárnap ünnepén – adta hírül az opont.

Jelentőséggel bíró esemény ez a helyi református felekezet számára, hiszen a településen nyomtatták ki Károlyi Gáspár teljes egészében magyar nyelvű bibliafordítását 1590-ben. Elkészült a Vizsolyi Biblia legújabb hasonmáskiadása, az úgynevezett hungarikumkiadás, melynek prototípusa a tavalyi Budavári Könyvünnepen méltán nyerte el a könyvszakma elismerését. Vincze László Magyar Örökség díjas papírmerítő- és könyvkötő műhelyének e háromkötetes kézműves minőségű remekét mutatták be március 5-én a nagyközönségnek. A rendezvényen D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Bibliatársulat elnöke hirdetett igét. Az ünnepség hangsúlyos pillanatai közé tartozott dr. Szabó András irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Vizsolyi Biblia kutatójának előadása, aki legfrissebb kutatási eredményeivel ismertette meg a gyülekezetet. A megemlékezésen jelen voltak a Károlyi család leszármazottai, valamint a nyomtatást végző Mantskovits Bálint egyenes ági leszármazottja, Manskovics Tamás is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában