Helyi közélet

2017.02.07. 11:00

Órák alatt is változhat az ár- és belvízhelyzet

Borsod-Abaúj-Zemplén - A változékony idő, a csapadék, a jég vagy a külföldi tárolók is befolyásolják az árvízhelyzetet. Homokzsákokkal védenek Bodrogolasziban két lakóházat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A változékony idő, a csapadék, a jég vagy a külföldi tárolók is befolyásolják az árvízhelyzetet. Homokzsákokkal védenek Bodrogolasziban két lakóházat.

Hétfőn délelőtt ugyan feloldották a 3-as főúton a lezárást, de később ismét be kellett vezetni a teljes korlátozást a Bükkábrány és a harsányi elágazás közötti szakaszon. Az úttesten vasárnap ugyanis komoly vízátfolyás keletkezett, amit továbbra is táplál egy megáradt patak. Egy munkagép folyamatosan dolgozik a sáros víz elvezetésén. A 3-as út ezen szakaszának forgalmát az M3-as autópálya–M30-as autópálya útvonalra terelik. A sztráda Mezőkeresztes és az M30-as elválása, illetve az emődi csomópont között díjmentesen igénybe vehető.

Két lakóházat öntött el a hegyoldalról lezúduló víz Bodrogolasziban. A tűzoltók szivattyúkkal távolítják el a betört vizet. Az épületeket száz homokzsákkal is bevédték.

Pár óra alatt is lehet változás

Szerdára érkezik a csapadékzóna a Tisza vízgyűjtő területére. A folyó különböző szakaszain változó, hogy okoz-e a problémát vagy sem a jég, van, ahol zajlik, van ahol torlódott állójég van, míg Tiszabezdéd alatt például a torkolatig be van fagyva. A Széchenyi és a Jégtörő VII hajópár a szerb határ mentén dolgozik, és aprítja vagy éppen tereli a jégtáblákat.

A gátőröknek óránként jelenteniük kell minden jelenségről. Siklós Gabriella

Meghaladhatja az I. fokot

A változékony idő, a helyenként számottevő csapadék és a hóolvadás következtében elsősorban a Tiszán számottevő vízszintemelkedésre, az I. fokot elérő, illetve azt esetleg meghaladó vízállásokra lehet számítani, helyenként a II. fok megközelítése sem zárható ki. A mellékfolyókon is jelentős árhullámok vonulnak, ott is több helyütt I. fokot megközelítő, illetve azt meghaladó vízszinteket várnak, tájékoztatott az Országos Műszaki Irányító Törzs. Figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása és esetleges újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve -csökkenésekhez vezethet. A pontos előrejelzést nehezíti, hogy a napi hőmérsékletek 1-2 fokos eltérése is változást okozhat a talaj fagyottságában és a hóolvadás mértékében.

Akadályoz a fagy

Bár több helyen riadalmat okozott az elmúlt napokban a hóolvadás, megyénkben egyelőre nincs belvízvédelmi készültség. Hozzánk legközelebb a Felsőszabolcs alsó, Prügy-taktaföldvári, és az Inérhát-tiszadobi védelmi szakaszon van I. fokú védekezés.

A hirtelen felmelegedés hatására a hó elolvad, de a talaj még nem engedett ki, így a csapadék nem tud beszivárogni. Az elöntések mértéke még felmérés alatt van, de nem haladja meg a 10 ezer hektárt – 100 ezer hektártól tekintjük belvizesnek az adott évet.

A gazdáknak a belvíz mielőbbi elvezetése érdekében gondoskodniuk kell saját termőterületük mentesítéséről, azaz, hogy földjükről a víz eljusson a befogadócsatornákba. Az állami művek felkészültek a belvíz fogadására. A következő napokban 5–17 milliméter eső várható, azonban a lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en nyilatkozva elmondta, figyelik a Sajót és a Felső-Tiszát is, a gátőröknek óránként jelenteniük kell minden jelenségről, fokozott figyelőszolgálat működik, éjjel-nappal kint vannak a szakaszmérnökök.

ÉM-HI


Vízállások

Itt a legmagasabb:

  • A Hernád Gesztelynél
  • A Bódva Borsodsziráknál
  • A Sajó Sajószentpéternél
  • A Bodrog Sárospataknál

  • A Tiszalúc-Hernádnémeti összekötő útról készült videót egyik olvasónk juttatta el hozzánk:

    Vatta-Bükkábrány összekötő út is áldozatul esett vízátfolyásoknak:

    A 3-as főút is járhatatlanná vált Bükkábránynál:

    Harsánynál a helyzet:


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában