Helyi közélet

2017.02.12. 17:22

„A pici miatt kellemetlen” - víz nélkül Bükkszentlászlón

Bükkszentlászló - Az egész falut érinti a vízhiány, mert szakaszonként jön víz. Először balra lent nem volt, utána arra – mutatta – , majd előző hét péntek reggel óta nálunk sincs víz, aztán középen volt. Mikor lesz? Majd ha kiolvad! – mondta félig-meddig viccesen egy férfi Bükkszentlászlón.

Bükkszentlászló - Az egész falut érinti a vízhiány, mert szakaszonként jön víz. Először balra lent nem volt, utána arra – mutatta – , majd előző hét péntek reggel óta nálunk sincs víz, aztán középen volt. Mikor lesz? Majd ha kiolvad! – mondta félig-meddig viccesen egy férfi Bükkszentlászlón.

– Múlt hét péntektől nincs víz – jelentette ki a Fő utca másik oldalán egy Lajos néven bemutatkozó férfi. – A víz lajtkocsival jön, csak így tudunk főzni. Lavórban tisztálkodunk, visszatértünk az őskorba. Persze ez a nőknek rosszabb, meg ugye ha gyerek van, mint lent, a szomszédban. Most ráindítottak a vizesek, vagy átkötöttek valamit, mert most jön. Itt nyomatják a csőbe a tartálykocsiból a meleg vizet, úgy mossák át. A hosszú hideg miatt van amúgy mindez…

– Körülbelül három hete nincs víz. Talán azért, mert volt korábban egy csőtörés és akkor lezárták a vizet, ami elég volt ahhoz, hogy a hosszan tartó hideg alatt dugó keletkezzen a nyomó-, vagy visszafolyó csőben, ami gravitációval jön lefelé. Ez az elfagyásoknak köszönhető – ezt már Aczél Béla helyi lakos nyilatkozta munkatársunknak kedden délelőtt a Fő utcán. – A szakemberek próbálják megoldani a dolgokat, becsülettel dolgoznak, rajta vannak. De azért kellemetlen, mert nálunk is van pici gyerek, 4 hónapos, őt fürdetni kell. És bizony az ember is hol szeretne letusolni, ha nem a fürdőszobájában…

Aczél Béla arról is beszélt, hogy a csövek karbantartására, felülvizsgálatára egy kicsit jobban odafigyelhetett volna a társaság és komolyabb tájékoztatást is kaphattak volna szerinte a helyiek.

– Nem jött a víz, majd utána semmi. Hogy meddig nem lesz víz, vagy valami – állította. – A lajtoskocsi szerencsére jár, ám azt sem értettük, hogy miért este fél 10-kor jön, amikor már pihenünk. Meg lehetett volna beszélni, hogy 9-kor, délután 3-kor és este 6-kor jön a víz.

A bükkszentlászlói férfi elmondta még: eddig hasonló probléma nem volt a városrészben, amely 2007-ben még nem volt csatornázva.


Folyamatosan dolgoznak

A MIVÍZ Kft. tájékoztatása szerint „a januári hónap elejétől tapasztalt rendkívüli hideg időjárás és a talaj nagyon mély átfagyása következtében Bükkszentlászlón is megnövekedett a lakossági ivóvízhálózat elfagyásából eredő hibaszám.

A lakossági bejelentések hatására a MIVÍZ szakemberei a helyszínen folyamatosan, megerősített műszakban azon dolgoznak, hogy mindenhol biztosítani tudják a lakos­sági vezetékes ivóvíz­ellátását. A sok munka ellenére a vezetékhálózat és a település sajátossága miatt több helyszínen is olyan mértékű vezetékelfagyások jelentkeztek, melyek elhárítása több napot is igénybe vehet.

A szakemberek a helyszínen tájékoztatják a bükkszentlászlóiakat, hogy a visszafagyások elkerülése érdekében biztosítsák az ingatlanokban a folyamatos vízmozgást, azaz vízvételezést végezzenek a saját belső csaptelepeiken keresztül. Azt tapasztalják, részben az elhúzódó hideg időjárás miatt is, hogy felhívásunkat többen idővel figyelmen kívül hagyták, aminek következményeként a már elhárított hibák után is újabb elfagyások alakulnak ki.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában