Helyi közélet

2017.01.03. 13:11

Veszélyes szmogban a szabadban sportolni

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcon és Sajószentpéteren is elrendelték hétfőn a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcon és Sajószentpéteren is elrendelték hétfőn a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

„A téli szmog leginkább a kipufogógázból és a széntüzelésből adódik” – nyilatkozta dr. Dezső Edit főorvos, tüdőgyógyász, allergológus, rehabilitációs szakorvos (MISEK, Légzőszervi Rehabilitációs Osztály) annak kapcsán, hogy Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöb­értéket, a város polgármestere pedig elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. (Miskolc mellett veszélyes a levegő minősége Sajószentpéteren, míg Kazincbarcikán egészségtelen a levegő.)

A téli szmog leginkább a kipufogógázból és a széntüzelésből adódik. Dr. Dezső Edit

– Ez elsősorban a krónikus légzőszervi betegeket, az asztmásakat és bronchitiseket veszi igénybe – folytatta. – Az egészséges populációban viszont az időseket és kisgyerekeket is, akiknek az immunrendszere a gyulladás leküzdésében nem elég stabil vagy már kicsit gyengébben működik. A többieknél akkor jelentkezik tünet, ha valamilyen megterhelő tevékenységet folytatnak. Ilyenkor például ne sportoljunk a szabadban.

A szakember szerint minél kevesebbet vagyunk kint, és kevesebbet szellőztetünk, a tünetek elkerülhetőek, kivédhetőek, de például a maszk jelentős védelmet nem biztosít, hiszen olyan kicsi az átmérője ezeknek a szemcséknek, hogy áthatolnak rajta.

– Leginkább azzal tudunk védekezni, ha a közösségi közlekedést használjuk ez idő alatt, és ha tehetjük, mellőzzük a széntüzelést – tette hozzá dr. Dezső Edit.

Egyébként a levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljük leginkább a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség további romlása várható.


Hogy elkerüljük, ezért...

– ne használjunk személy­autót (főleg dízelüzeműt), vegyük igénybe a közösségi közlekedést

– lehetőség szerint mérsékeljük a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát

– csak száraz fát használjunk fűtésre

– ne égessünk hulladékot, műanyagot

– kerüljük a porképződéssel járó tevékenységek végzését

– tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint minden egyéb nyílt téri égetés


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában